Later dinsdag zal Bill Gates een demonstratie gaan geven van de nieuwe Office 12 tijdens zijn keynotespeech op de ontwikkelaarsconferentie PDC. Het belangrijkste nieuws zal daarbij zijn dat de 'look & feel' compleet op de schop is gegaan en daardoor flink verbeterd is.

Volgens het bedrijf wordt het vooral veel eenvoudiger om gebruik te kunnen maken van de extra mogelijkheden van de tools, omdat de omgeving zich continu zal gaan aanpassen aan het werk dat de gebruiker aan het doen is. Hierdoor denkt de marktleider wel meer mogelijkheden over de gebruikers te kunnen uitstorten, zonder het werken moeilijker te maken.

Dat is volgens het bedrijf hard nodig, want had Word 1.0 nog zo'n 100 commando's de 2003-versie had er ruim 1500. Door de aanpassingen zouden het eenvoudiger moeten worden de producten onder de knie te krijgen. Sleutelwoord daarbij is simpelheid.

Drm

Dit moet leiden tot een verhoogde productiviteit. Uit testen zou een productiviteitswinst van maar liefst 65 procent merkbaar zijn. De interface is dan ook omgeschreven van commandogericht naar 'resultaatgericht'. Veel aandacht gaat hierbij uit naar allerhande vormen van hulp. Dit is een belangrijk thema voor Microsoft, dat er al langer om bekend staat veel aandacht aan tijdswinst en effici├źntie te willen besteden.

Een andere belangrijke stap vooruit zijn de extra mogelijkheden van de software voor het sneller en gemakkelijker terugzoeken van bestanden. Daarnaast zal het product verder zijn uitgebreid op het gebied van drm-mogelijkheden, zodat interne documenten beter kunnen worden beschermd. Om fouten te voorkomen is de metadata altijd zichtbaar, zodat mensen niet onbewust verkeerde informatie mee sturen.

Interoperabiliteit

Op het gebied van interoperabiliteit worden er meer mogelijkheden geboden aan ontwikkelaars om eigen uitbreidingen op de software te maken met behulp van standaarden zoals soap (.net), smtp en api's. Daarnaast is het document-formaat omgezet naar een xml-standaard, zodat in de toekomst betere uitwisseling mogelijk moet zijn. Volgens critici moet hier niet te veel van worden voorgesteld, omdat een gedeelte van de gegevens niet open toegankelijk is. Volgens de marktleider is dat nodig om backwards compatible met andere versies van Office te zijn.

Het is overigens niet uitgesloten dat Microsoft in de toekomst toch zijn formaat meer zal openen, omdat vooral overheden nog wel eens eisen dat leveranciers zich conformeren aan de oasis-xml-standaard. Juist dat is een van de verbeteringen in de nieuwe versie van OpenOffice.org, die ook ieder moment gepresenteerd kan worden.