Het exacte aantal ontslagen is nog onbekend, maar zullen waarschijnlijk worden verspreid over alle afdelingen van Yahoo, dat 14.300 medewerkers heeft, zo schrijft The Wall Street Journal.

Recruiters eruit

Volgens de Amerikaanse zakenkrant zal Yahoo de kostenbesparingen en ontslagen morgen bekendmaken tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Sommige managers van Yahoo zou zijn gevraagd op welke onderdelen het bedrijf 15 procent kan bezuinigen, zo melden de bronnen van The Wall Street Journal. In de VS worden nauwelijks meer nieuwe mensen aangenomen, terwijl Yahoo ook al tientallen externe recruiters heeft afgedankt.

Al wekenlang gonst het van de geruchten over een nieuwe ontslagronde bij Yahoo, sinds die van januari waarbij een geschatte 1000 medewerkers van slecht presterende onderdelen op straat zijn gezet. Volgens internetanalist Henry Blodget zouden er nu mogelijkerwijs 3.000 banen bij Yahoo op de tocht staan.

Dieptepunt

Analiste Marianne Wolk van de Susquehanna Financial Group denkt dat het gezien het huidige economische klimaat verstandig zou zijn als Yahoo 10 tot 15 procent zou besparen op de uitgaven. Volgens haar zou dit echter geen oplossing zijn voor de achterliggende problemen van het bedrijf.

Sinds de mislukte overnameplannen van Microsoft probeert Yahoo van alles om daling van de aandelenkoers te voorkomen. Maar ondanks ingrijpen in het managementteam en nieuwe producten blijft het vertrouwen van investeerders in het bedrijf teruglopen. Vorige week bereikt het aandeel Yahoo met 11,37 dollar een historisch dieptepunt sinds 2003.

Pindakaas en exodus

Met behulp van consultants van Bain & Co. zoekt het internetbedrijf naar structurele oplossingen, die verder zouden gaan dan besparingen en ontslagen. Eerdere reorganisatieplannen leidden slechts tot een exodus van Yahoo-managers. Zo vertrok toen onder anderen Garlinghouse, de opsteller van de beruchte 'pindakaasmemo' van eind 2006 volgens welk Yahoo zich meer zou moeten concentreren op enkele hoofdactiviteiten.

Samenwerkingsverbanden met provider AOL en concurrent Google worden overwogen maar zitten er voorlopig nog niet in. Ook Microsofts topman Ballmer zette onlangs nog de deur tot samenwerking weer op een kiertje, hoewel zijn bedrijf die meteen na zijn uitlatingen weer even hard dichtgooide.