Het rommelt de laatste maanden tussen providers. T-Mobile mag Tele2 overnemen, KPN en T-Mobile maken op dezelfde dag bekend weer glasvezel aan te gaan leggen en Ziggo moet haar kabel openstellen voor concurrenten.

Dat er de komende jaren veel gaat veranderen staat vast, maar het maakt de keuze voor het juiste internet, tv en bellen pakket niet makkelijker. Internet vergelijken op een vergelijkingssite biedt uitkomt, maar wat is nu werkelijk de beste keuze?

Aanleg glasvezel opnieuw gestart

Een tijd lang heeft de aanleg van glasvezel stilgestaan. KPN heeft er jaren geleden voor gekozen eerst het bestaande kopernetwerk te upgraden. Nu onder de nieuwe leiding van Maximo Ibarra verandert KPN van koers. Wederom gaan zij vol inzetten op het snelle glasvezel en willen voor 2021 minstens een miljoen extra Nederlandse huishoudens aansluiten op haar Reggefiber glasvezelnetwerk.

Ook andere partijen hebben bekendgemaakt glasvezel aan te gaan leggen. Niet meer alleen in de buitengebieden, maar juist in de randstad. T-Mobile gaat een deel van Den Haag voorzien van glasvezel en in Rotterdam heeft L2Fiber in samenwerking met de gemeente aangekondigd 295.000 woningen te gaan aansluiten.

Dat glasvezel de toekomst is, is duidelijk. Op het moment is het echter nog de vraag of glasvezel werkelijk meer biedt dan de bestaande VDSL of kabelverbinding, want ook daar zijn genoeg ontwikkelingen.

Concurrenten op de kabel

In september werd namelijk bekend dat Ziggo haar kabelnetwerk definitief moet openstellen voor concurrenten. Dit houdt in dat Ziggo net als KPN providers toe moet laten op haar netwerk tegen zogenaamde Wholesale-tarieven. Providers zoals bijvoorbeeld Tele2, Online en T-Mobile zijn straks vrij ook diensten aan te gaan bieden op de COAX-kabel van Ziggo. Een netwerk dat in potentie net zulke hoge snelheden kan bieden als glasvezel.

Het is op het moment nog niet bekend welke providers zich hierop gaan richten, maar dat het een snel alternatief voor het veel grotere VDSL- en glasvezelaanbod gaat bieden is een feit.

Wat te kiezen

De belangrijkste vraag bij de keuze voor kabel, glasvezel of VDSL is de te behalen snelheid, of eigenlijk de werkelijke prijs/snelheid verhouding. VDSL over de telefoonlijn is doorgaans de goedkoopste optie, maar heeft één belangrijk nadeel: de werkelijke snelheid is vaak veel lager dan de snelheid waarmee wordt geadverteerd. Iets wat bij glasvezel en kabel niet het geval is. Waar het ene adres een VDSL-snelheid haalt van net 10Mb/s, kan een ander zo de 200Mb/s aantikken.

Met technieken als Vplus, pair bonding (het combineren van twee lijnen) en het upgraden van straatkasten is netwerkbeheerder KPN nu in staat snelheden te leveren tot 400Mb. Een snelheid die voorheen alleen mogelijk was over glasvezel en kabel, en meer dan voldoende voor een gemiddeld huishouden.

Het kan dus zomaar zijn dat ongemerkt ineens hogere snelheden beschikbaar zijn op jouw adres. Om een goede afweging te kunnen maken tussen VDSL, kabel of glasvezel moet op voorhand dus duidelijk zijn welke VDSL-snelheid je werkelijk kunt halen op jouw adres. Providers worden tegenwoordig gelukkig verplicht duidelijk te tonen wat de te verwachten snelheid is. Ook goede vergelijkingssites tonen direct na de postcodecheck wat de te verwachten snelheid is per abonnement. Zo wordt het mogelijk eerlijk snelheden te vergelijken en direct te zien of VDSL op dit moment nog een goede optie is.