De Noorse browsermaker Opera heeft nu de definitieve release uitgebracht van zijn compleet vernieuwde browser. Het gelijknamige websurfprogramma is afgestapt van de eigen engine en gebruikt voortaan de Chromium-broncode van Google's Chrome-browser. Daarnaast benut Opera ook aanvullende Google-specifieke elementen.

Surfgemak

In de aankondiging van de nieuwe Opera-generatie stipt de maker de enorme omvang van het web aan, waarbij de verbouwde browser gebruikers het makkelijker maakt om te surfen door "een oceaan aan inspirerende webcontent". Hiervoor zijn er diverse nieuwe functies, waaronder Speed Dial voor het slimmer organiseren van favoriete websites, Stash voor het maken van site-snapshots om die met elkaar te vergelijken, en Discover om gerelateerde content te ontdekken.

Daarnaast prijst Opera de Off-Road modus aan, die een mobiele functie brengt naar desktop- en laptopcomputers. Dit is het via een Opera-proxy omleiden en daar comprimeren van internetverkeer. Webpagina's moeten hierdoor sneller inladen, "zelfs op de meest trage verbinding". De bèta van de herziene browser is net iets meer dan een maand oud en wordt nu opgevolgd door de final release.

Opera showt de nieuwe features in zijn geheel vernieuwde browser die websurfen moet vergemakkelijken: