Het Noorse Opera heeft eind vorige week versie 11 van zijn webbrowser uitgebracht. Nieuw is onder meer ondersteuning van extentsies en groeperen van tabbladen via het onderdeel Tab Stacks. Het aanbod aan extensies is met grofweg 200 stuks nog klein, vergeleken met de [autoheaders]//techcrunch.com/2010/12/10/chrome-extension-numbers/]10 duizend extensies die voor Google Chrome beschikbaar zijn.

Opera 11 is ook een stuk lichter geworden. Het installatiebestand is 30 procent kleiner dan de vorige versie. Andere nieuwe functies zijn visuele muisbewegingen en een verbeterd adresveld.

Hardware-acceleratie

Opera heeft nog geen hardware-acceleratie waarbij de grafische chip van de computer is in te zetten voor snellere verwerking van grafisch zware beelden. De nieuwe versies van Internet Explorer, Firefox en Google Chrome beschikken wel over hardware-acceleratie. Opera werkt daar nog aan. De hardware-acceleratie zou uiteindelijk ook voor gebruikers van Windows XP moeten werken.

Op de browsermarkt heeft Opera een marktaandeel van ruim 2 procent, blijkt uit cijfers van Marketshare. De Noorse ontwikkelaar heeft ook een mobiele browser, Opera Mini, die ook 1 procent marktaandeel heeft.