Gebruikers van 'Photoshop-alternatief' Paint Shop Pro kunnen gerust zijn. De vrees dat het programma na de overname door Corel een zelfde kwijnend bestaan zou komen te lijden als eerdere Corel overname's zoals WordPerfect, is ongegrond. Corel heeft de makers van Paint Shop Pro vooral hun eigen gang laten gaan en met een positieve uitkomst.

Veel aandacht in Paint Shop Pro X is besteed aan de interface van het programma. Deze biedt nu bij iedere functie zowel alle geavanceerde opties maar ook een slimme 'één klik knop' voor direct resultaat. Samen met het taakgerichte studiecentrum moet dit het ontdekken en leren werken met al bestaande functies, vergemakkelijken. Volgens product manager Chris Boba kwamen er te vaak verzoeken binnen om 'nieuwe functies' die reeds in het product zaten, maar nooit intuïtief gevonden konden worden.

Paint Shop Pro X richt zich zowel nadrukkelijker dan vorige versies op de gevorderde hobby-fotograaf. Het ondersteunt nu meer dan veertig raw-bestandsindelingen van verschillende camera's. Bovendien wordt voor de batchverwerking van raw-bestanden Pixmantec's Raw-Shooter meegeleverd waarmee al bij het importeren in de pc kleurcorrecties kunnen worden uitgevoerd. Ook ondersteunt de nieuwe Paint Shop Pro 16-bits kleuren en CMYK-uitvoer voor afdrukken op professionele printers.

Photo Album

Tegelijk met Paint Shop Pro introduceert Corel ook een nieuwe versie van Corel Photo Album, voorheen bekend als Paint Shop Photo Album. Dit programma voor het beheren en delen van digitale foto's introduceert een volledige automatische downloadfunctie voor foto's vanaf de digitale camera en verbeterde zoekfuncties. Een slimme vernieuwing is de logfunctie met recente downloads, het pakket onthoudt automatisch de laatste tien groepen foto's die van de camera naar de computer zijn gedownload. Voor het eerst wordt de standaard versie van Photo Album ook met Paint Shop Pro meegeleverd. De vorig jaar voor het eerst verschenen Paint Shop Pro Studio, is geen succes gebleken. Dit product zal niet meer terugkeren, aldus Corel's Niels van der Valk.

Domein

Om het contact met klanten en partners te verbeteren heeft Corel weer een speciaal op Nederland gerichte website opgezet. Corel is momenteel in een laatste fase van gesprekken met distributeur Mensys over de overname van de gewenste www.corel.nl domeinnaam, tot die tijd is de nieuwe site nog te bereiken via www.nl.corel.com.

Paint Shop Pro en Corel Photo Album verschijnen beide op 27 september in een zevental talen waaronder Nederlands. Adviesprijs van Corel Paint Shop Pro X is € 149,99, van Corel Photo Album € 49,99.