Het onderzoek in de Senaat, dat zich overigens niet per se beperkt tot Microsoft, richt zich op de mogelijke beperkingen die het grootste softwarebedrijf ter wereld oplegt aan afnemers van zijn Internet Explorer. In het contract dat de grote Internet-provider EarthLink met Microsoft sloot staat dat de provider zijn abonnees alleen informatie mag geven over andere browsers (lees: Communicator van Netscape) als ze daarom vragen.

Verder is opgenomen dat EarthLink zijn licentie-overeenkomst verliest als het bedrijf niet voldoende Explorers weet te verspreiden onder zijn gebruikers. In ruil voor deze 'blindheid' voor andermans browser wordt EarthLink beloond met een vermelding in het rijtje van providers dat op het bureaublad van de Amerikaanse versie van Windows 95 verschijnt. Microsoft noemt zulke afspraken heel gebruikelijk in de software-industrie.

Justitie in de staat Oregon stelt een onderzoek in naar de problemen bij het Microsoft Network (MSN), in drie jaar uitgegroeid tot de derde grote online-dienst van de Verenigde Staten met 2,5 miljoen abonnees.

Zoals WebWereld al eerder meldde (zie Snippers: MSN int traag) heeft MSN grote moeilijkheden met zijn betalingssysteem. Abonnees krijgen soms rekeningen toegestuurd die enkele maanden oud zijn. In Oregon hebben gebruikers geklaagd dat de rekeningen niet alleen te laat komen, maar ook vaak niet kloppen. Sommige abonnees die hebben opgezegd krijgen soms nog aanmaningen voor een heel jaar lidmaatschap – bedragen die makkelijk in de tientallen dollars kunnen lopen.

Ook wordt er geklaagd dat het netwerk door overbelasting onbereikbaar is.

Het Microsoft Network is niet de enige provider met zulke problemen. Begin dit jaar werd America Online gedwongen schadevergoeding te betalen aan gebruikers die lange tijd niet konden inloggen.

Tegen Microsoft lopen nog twee onderzoeken. Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft de rechter gevraagd het bedrijf een boete op te leggen van één miljoen dollar per dag op te leggen. Microsoft zou zich niet houden aan afspraken die in 1995 zijn gemaakt om worgbepalingen in zijn licentie-overeenkomsten te voorkomen.

Volgens justitie dwingt de onderneming de makers van PC de Internet Explorer standaard te installeren op alle machines met Windows 95. Ook de Europese Unie stelt een onderzoek in naar de handelspraktijken van Microsoft.