Groothandelaren in consumentenhardware kunnen de zich opstapelende voorraden pc's haast niet meer kwijt in de magazijnen terwijl de tijd dringt doordat nieuwe pc's met Windows 8 al klaar staan om naar Europa te worden verscheept. Met name de druk vanuit de leveranciers, zoals Acer, HP, Asus en Samsung, heeft ervoor gezorgd dat er te veel hardware in de markt is. De verkoop van pc's in het eerste halve jaar is tegen gevallen.

De situatie schijnt volgens analistenbureau Context nog niet zo ernstig te zijn als vorig jaar, toen Acer zich gedwongen zag 150 miljoen dollar af te schrijven op zijn voorraden die onverkoopbaar waren of alleen tegen bodemprijzen nog te slijten waren.

Dat wordt prijsstunten

“Leveranciers en winkelketens moeten zich richten op de Back-to-Schoolperiode in september om zoveel mogelijk voorraad zien los te spelen", zegt Marie-Christine Pygott, analist bij Context. Daarmee moet ruimte worden gecreëerd voor de komende Windows 8-pc's. Volgens Pygott kunnen de winkels niets anders doen dan flink op prijs te stunten.

Wat de analiste opmerkt is dat de cijfers nu wel een groot verschil laten zien tussen de cijfers van de leveranciers over de producten die verscheept worden en de daadwerkelijk door de groothandel aan de winkels geleverde producten. Bureaus als Gartner en IDC geven elk kwartaal een analyse over de markt op basis van die door de leveranciers verscheepte producten, maar als de markt vervolgens die producten niet wil, gaat een dergelijke analyse mank.

Verscheept is nog niet verkocht

Het verschil tussen verscheepte en verkochte machines wordt steeds groter en dus de magazijnen steeds voller. De zes topleveranciers, Acer, Asus, HP, Lenovo, Fujitsu en Toshiba, hebben in het tweede kwartaal 12,4 procent meer machines naar West-Europa verscheept, maar de distributeurs die die pc's verder aan de markt moeten slijten, zagen hun verkopen aan winkelketens met maar liefst 14,6 procent dalen.

De vooruitzichten zijn niet goed. Augustus wordt een slechte maand en ook de Back-to-Schoolperiode zal vanwege de economische tegenwind en dalend consumentenvertrouwen niet veel helpen. Daarnaast wachten klanten op de komst van de machines met Windows 8.