De Britse en Duitse premiers Cameron en Merkel zeggen meer tijd nodig te hebben om het voorstel voor de Data Protection Regulation, die de regels aanscherpt op het gebruik van persoonlijke data door bedrijven en overheden, te bestuderen. De nieuwe privacywetten, die de oude uit 1995 moeten vervangen, zijn begin deze week vastgesteld door de commissie LIBE van het Europees Parlement.

De diverse lidstaten hebben veel problemen met die aangescherpte regels. Een deel van de regeringen in de Europese Unie zegt dat bedrijven hierdoor hun commerciële belangen geschaad zien worden, andere ministers hebben juist weer problemen met voorstellen die het uitwisselen van data door overheden binnen de EU meer aan banden wil leggen. Op voorstel van vooral Cameron kunnen de lidstaten nu langer overleggen over eventuele aanpassingen van de Data Protection Regulation.

Trainerende opstelling van regeringsleiders

De Europese Commissie en het Europarlement willen de nieuwe privacywetten het liefst komend voorjaar al definitief vaststellen, voordat binnen Europa gestemd gaat worden voor een nieuwe Europees Parlement. De trainerende opstelling van de regeringsleiders leidt ertoe dat de Data Protection Regulation pas op z'n vroegst in 2015 wordt geïmplementeerd.

Een van de onderdelen van de nieuwe regelgeving is dat bedrijven niet zomaar en zeker niet vrijwillig persoonlijke data van Europese burgers mogen overhandigen aan Amerikaanse opsporingsdiensten zoals de FBI en inlichtingendiensten zoals de NSA. Doen ze dat wel, dan kan de boete oplopen tot wel 5 procent van de jaaromzet. Daarbij geldt wel een maximum van 100 miljoen euro. Zonder een dergelijk plafond zou een bedrijf als Google een miljardenrisico lopen als het de regels overtreedt.

Parlementariërs naar de Verenigde Staten

Ondertussen is een afvaardiging van het Europees Parlement op weg naar de Verenigde Staten, om daar na het weekeinde meer informatie te krijgen over het spionageschandaal van de NSA. Het gaat daarnaast ook over de nieuwe privacyregels, de Data Protection regulation.

Update 12.33: Laatste alinea toegevoegd.