Bouwers van applicaties voor Microsoft Office, stonden al enige jaren aan de zijlijn van de vernieuwing. De programmeertaal VBA ondersteunde alleen code in Visual Basic, terwijl alle andere programmeertalen voor het Microsoft platform inmiddels wel waren geüpdate naar het .NET Framework.

Met de komst van de Visual Studio Tools for Applications (VSTA) verandert dit, ook VBA-programmeurs kunnen nu gebruik maken van .NET programmeertalen zoals Visual Basic .NET en Visual C# in hun applicaties. Dit biedt hen aanmerkelijke voordelen vooral bij het implementeren van webservices in hun applicaties en een betere beveiliging.

MAF

Anders dan Microsoft wil doen geloven is VSTA geen geheel nieuw product. Ongeveer gelijk met de introductie van het .NET Framework bracht men al eens Visual Studio for Applications (VSA) maar dat is nooit een succes geworden. Volgens Thomas Quinn, software-architect bij Microsoft en een van de ontwikkelaars achter VSTA, heeft men echter geleerd van de fouten van VSA en zal VSTA wel succesvol zijn.

Als reden daarvoor noemt hij het Managed Addin Framework (MAF), een nieuw platvorm in Office 12 en Vista die een standaard en veilige werking van alle uitbreidingen voor Office garandeert. Visual Studio for Applications zal als SDK debuteren in Office 12. Over licentievormen is nog niets bekend.