In Amerika zijn actiegroepen die 'vechten voor familiewaarden' wederom op de barricades geklommen om het controversiële spel Manhunt 2 uit de schappen te krijgen. Aanleiding is het publiceren van een hackerstruc die eerder gekuiste en vervaagde geweldsscènes weer haarscherp in beeld brengt. Hierover bericht Reuters.

Spelmaker Take-Two had eerder besloten een aantal expliciete scènes te vervagen, omdat het spel door de bloederige scènes de rating 'Adult Only' had gekregen van de Entertainment Software Ratings Board, de Amerikaanse kijkwijzer voor games. Door die rating was het spel niet verkrijgbaar voor Sony's Playstation en PSP en Nintendo's Wii, die beiden een 'familievriendelijk beleid' voeren.

De gekuiste versie kreeg het label 'Mature' en werd goed bevonden voor '17 jaar en ouder' en dus ook beschikbaar op de drie voornoemde consoles, die een aanzienlijk marktaandeel vertegenwoordigen.

Maar sinds hackers met een methode op de proppen zijn gekomen om de vervaagde geweldsscènes weer te 'herstellen' is Leiden in last. Onder meer 'The Parents Television Council' eist nu dat Manhunt 2 wederom het etiket 'Adult Only' krijgt. Bovendien moeten alle nieuwe leeftijdsbeoordelingen van videogames van Take Two en dochter Rockstar worden opgeschort.

De kwestie vertoont grote overeenkomsten met de lancering van een ander spel van Take Two, 'Grand Theft Auto: San Andreas', twee jaar geleden. Toen was een verborgen seksscène die middels een truc tóch toegankelijk bleek aanleiding om de rating van het spel te herzien. Take Two bracht vervolgens alsnog een geheel nieuwe versie uit, waar de omstreden scènes helemaal uit waren gehaald.