Amsterdamse scholieren wisselen onderling diverse met de mobiele telefoon opgenomen video's uit waarop is te zien hoe een tiener mobieltjes van nietsvermoedende omstanders vernielt.

Terwijl een van de vrienden van de tiener het hele gebeuren met zijn mobieltje filmt, rent de jongen op zijn bellende slachtoffer af om diens telefoon uit zijn handen te trekken en tegen de grond te smakken.

Happy slapping is een fenomeen dat enkele jaren geleden voor het eerst opdook. Hierbij krijgen nietsvermoedende voorbijgangers een tik in het gezicht. Het voorval wordt op film vastgelegd en vervolgens verspreid via internet of mobiele telefoon.

De 'onschuldige tik' heeft inmiddels plaatsgemaakt voor andere varianten, waaronder complete vechtpartijen, seksuele uitspattingen en nu dus ook 'mobieltje bashen'.

Eind maart werden nog drie tieners uit Haarlem aangehouden nadat zij zonder aanleiding een 16-jarige jongen uit Halfweg hadden geslagen. Ook deze vechtpartij werd door een van de jongens met een mobieltje geregistreerd.