Dat is het gevolg van de nieuwe richtlijn van de Europese Commissie, die strengere regels stelt voor “het groeiende volume afgedankte elektrische en elektronische apparaten.” De webwinkels moeten de apparaten verplicht weer terugnemen en testen op mogelijk hergebruik.

De nieuwe regelgeving is nog in de ontwerpfase. Het Europees Parlement heeft inmiddels zijn fiat gegeven, en nu is het aan de lidstaten van de unie om het ontwerpbesluit goed te keuren. Het besluit geldt overigens voor de gehele retailbranche, maar lijkt vooral fnuikend voor webwinkels, waarvan de processen niet zijn ingericht om afgedankte elektronica in te zamelen en procedures verder af te handelen.

Webwinkels betalen retouren

De richtlijn zegt expliciet dat de webwinkels voor de retouren moeten betalen. Eindgebruikers moeten kleine hoeveelheden afval terug kunnen sturen "zonder hiervoor kosten te hoeven maken, met inbegrip van porto- of bezorgkosten". Grotere producten kunnen naar lokale inzamelingspunten worden gebracht, die vaak door gemeenten zijn ingericht.

Vanaf 2016 moeten de lidstaten 85 procent van de afgedankte elektronische apparatuur inzamelen. Voor volgend jaar is de eis dat er 4 kilo elektronisch afval per inwoner wordt ingezameld. Die norm is al eerder vastgesteld.

Detailhandel fel in de oppositie

Branche-organisatie Thuiswinkel.org kon voor het publiceren van dit artikel nog niet reageren. Detailhandel Nederland is fel in de oppositie gegaan. “Detailhandel Nederland betreurt dat het Europees Parlement winkels wil degraderen tot milieustraat. Over de rug van winkeliers wordt hier een goedkope politieke statement gemaakt, zonder serieus rekening te houden met de praktische consequenties. Dit is Brussel op zijn slechtst”, zegt de belangenvereniging in de eigen website.

Detailhandel Nederland ziet allerlei beren op de weg als het gaat om de inzameling via webwinkels. “Dat de consument zijn afgedankte elektronica per post naar de webwinkel zal opsturen is niet aannemelijk. Als gevolg zal toch hoofdzakelijk de reguliere detailhandel door de ongelimiteerde inzamelverplichting van kleine apparaten worden getroffen.”

Branchevereniging gaat lobby'en

Detailhandel Nederland zegt de komende maanden Europarlementariërs te willen overtuigen dat de “ongelimiteerde inzamel- en sorteerverplichting” van de baan moet. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.” Ook zal intensief worden gesproken met de lidstaten. “Zij zullen samen met het EP over deze wetgeving tot een compromis moeten komen.”