De European Space Agency (ESA) lanceert vrijdag een satelliet die ontwikkeld is voor het aanbieden van breedband internet in de hele Europese Unie. De ongeveer 20 miljoen Europeanen die nu nog verstoken zijn van een goede breedbandverbinding kunnen daar via de satelliet toch toegang tot krijgen. Het gaat dan met name om mensen in afgelegen gebieden.

‘Highly Adaptable Satellite’

De satelliet, Hylas 1 genaamd, is de eerste Europese satelliet die speciaal gemaakt is voor het aanbieden van internet en andere telecommunicatiediensten. De naam van de satelliet die ESA in samenwerking met satellietbouwer Avanti heeft ontwikkeld staat voor ‘Highly Adaptable Satellite’. Dat aanpassingsvermogen is volgens de ruimtevaarorganisatie één van de belangrijkste verkooppunten van de satelliet.

Want hoewel breedbandinternet met in zijn kielzog andere telecommunicatie de belangrijkste toepassing is voor de nieuwe satelliet, is het ook mogelijk om andere diensten te leveren. Zo zou het in de toekomst ook mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld (HD-)televisie te leveren via de kunstmaan.

26.5 tot 40 GHz

De satelliet maakt zowel gebruik van de Ku- als Ka- communicatieband. Die eerste band loopt van 12 tot 18 GHz en wordt in Europa veelal gebruikt voor satelliettelevisie. De Ka-band zit daar boven en loopt van 26.5 tot 40 GHz. De apparatuur om data naar de satelliet te sturen via de Ka-band is het goedkoopste. ESA zal daarom die band inzetten in het gebied waar commercieel de meeste mogelijkheden voor satellietinternet zijn. Veel huidige satellietinternetaanbieders werken ook al via deze band.

Het is namelijk al veel langer mogelijk om te internetten via de satelliet. Al sinds begin deze eeuw is dat in Nederland bijvoorbeeld mogelijk via de satellieten van Astra, waar ook de Nederlandse televisiezenders op uitzenden. Eerst was dat alleen mogelijk met een ISDN-lijn die het retoursignaal naar de server stuurde. Later werd het voor particulieren en het MKB ook betaalbaar om het retoursignaal via de Ka-band op de satelliet te versturen. Ook via bijvoorbeeld Iridium, dat gebruikt wordt voor satelliettelefonie, is het mogelijk om te internetten.