De grote hoeveelheid batterijen voor laptops die in 2006 werd teruggeroepen, heeft geleid tot angst onder eigenaren van onder meer MacBooks en ThinkPads dat hun machine op ieder moment zou kunnen ontploffen. Hoewel er een einde lijkt te zijn gekomen aan de lange reeks incidenten op dit gebied, is het nog steeds mogelijk dat dit soort accu's onder bepaalde omstandigheden in brand vliegen.

Onderzoekers aan the Fraunhofer Institute for Silicate Research (ISC) in Duitsland werken daarom nu aan een batterij zonder deze nadelen, namelijk een lithium-ion batterij zonder brandbare materialen, meldt Ars Technica.

Veiligere batterij

Dr. Kai-Christian Möller, teamleider van ISC: "We zijn erin geslaagd om de brandbare organische elektrolyten te vervangen voor een niet-brandbare polymeer dat z'n vorm behoudt. Dit vergroot de veiligheid van lithium-ion batterijen aanzienlijk. Daarbij zorgt de vaste vorm ervoor dat het elektrolyt niet uit de batterij kan lekken".

Volgens ISC is het polymeer opgebouwd uit een anorganische stof waaraan de organische stof zich bindt, genaamd Ormocer. De uitdaging zat hem vooral in het ontwikkelen van een niet brandbare polymeer die zijn vorm behoudt, maar vervolgens geen prestaties inlevert op het gebied van het doorgeven van energie: "Normaliter geldt: hoe meer solide een polymeer is, des te minder deze geleidt. We hadden echter een groot aantal parameters die we konden bijstellen".

Prototype al klaar

De onderzoekers hebben al een prototype van de nieuwe batterij ontwikkeld, maar het kan nog wel drie tot vijf jaar duren tot het product de consument bereikt. Reden hiervoor is dat de onderzoekers geloven dat het product nog verbeterd kan worden op het gebied van energiecapaciteit en levering. Volgens ISC zou de batterij zelfs een concurrent kunnen worden voor accu's in auto's, wanneer deze veranderingen zijn doorgevoerd.

Tien miljoen batterijen retour

In 2006 haalde bedrijven als Dell, Toshiba en Apple een groot aantal Sony-batterijen terug na een reeks meldingen dat deze in brand waren gevlogen en in sommige gevallen zelfs waren ontploft. Sony haalde zelf wereldwijd ook een gigantisch aantal batterijen terug in verband met 'oververhittingproblemen'. In totaal werden er door de verschillende fabrikanten bijna tien miljoen batterijen teruggehaald.