De software, die de naam Google Radio Automation draagt, zal voor het eerst worden getoond tijdens de National Association of Broadcasters (NAB), die vrijdag begint in Las Vegas, meldt PC World.

Het nieuwe systeem is de volgende generatie van de reeds bestaande Maestro en SS32 producten van Google. Radiomakers gebruiken deze producten om een aantal belangrijke taken te automatiseren, zoals het toewijzen van liedjes en reclamespots aan slots en het opnemen van audio. Google Radio Automation zal de functies van Maestro en SS32 combineren in één nieuw pakket, en daarbij een grote hoeveelheid verbeteringen bieden, zoals een open software platform.

Drie onderdelen

In een poging om minder afhankelijk te zijn van de online advertentiemarkt, richt Google zich op drie onderdelen van de radiomarkt. Naast de nieuwe applicatie richt de zoekgigant zich ook op de advertentiemarkt. Google Audio ads stelt adverteerders in staat om advertentiecampagnes te maken en beheren, terwijl Adsense for Audio datzelfde doet voor de radiostations.

Andere markten

Google wil graag voet aan de grond in de radiomarkt. .Daarom nam het 2,5 jaar geleden het bedrijf dMarc over. Het bedrijf heeft inmiddels zo'n 1600 radiostations in haar distributienetwerk. De radio-ambities kwamen begin 2007 enigszins negatief in het nieuws, toen de oprichters van dMarc, Chad Steelberg en zijn broer Ryan Steelberg, het bedrijf na een conflict verlieten.

Nieuwe adverteerders

Google geeft geen informatie over de zijn radioomzetten, maar Jim Woods, director of product management bij Google Audio heeft wel laten weten dat het bedrijf nog meer in deze markt gaat investeren: "Het grote idee is dat we nieuwe adverteerders naar de radio-industrie kunnen brengen door ervoor te zorgen dat radioreclame beter gericht wordt en de resultaten beter meetbaar zijn."

Drie trappen

De architectuur van de Google Radio Automation software bestaat uit drie onderdelen: een SQL database, een gebruikersinterface en een dienstenlaag. In deze laatste trap schuilt het 'brein' van de software. Met behulp van een open application programming interface (api) kan Google Radio Automation informatie uitwisselen met andere systemen, door ze te laten verbinden met de playlist engine, inventory engine en notification engine. SS32 en Maestro hebben beiden geen open api en draaien alleen op Windows, terwijl het nieuwe programma draait op Windows, Mac OS en Linux.

Widgets

De gebruikersinterface van Google Radio Automation is opgedeeld in zogenaamde widgets, waarmee de gebruiker zelf functionaliteiten kan toevoegen en verwijderen. Ontwikkelaars kunnen bovendien zelf nieuwe widgets aan het systeem toevoegen.

Google verwacht Radio Automation later dit jaar te kunnen uitbrengen. Bestaande klanten van Maestro en SS32 kunnen gratis upgraden naar de nieuwe versie.