Suse Linux Enterprise 10 is volgens Novell een mijlpaal voor de acceptatie van Linux in het bedrijfsleven. "Dit is wat ons betreft de nieuwe standaard", zegt Ronald de Jong, de kersverse directeur van Novell Nederland.

De Jong is er echter van overtuigd dat het bedrijfsleven pas oog krijgt voor Linux als de software Nederlandstalig is. Hierbij staat de directeur echter alleen: Novell levert namelijk geen Nederlandstalige versie van zijn software.

"Als je iets doet, moet je het goed doen", vindt De Jong. "Novell Nederland heeft daarom besloten zowel de desktopversie als de servervariant van Suse Linux Enterprise 10 te vertalen."

Dit is de eerste keer dat Novell zelf een volledig Nederlandstalige versie van Suse aanbiedt. Voorheen moest community zelf delen vertalen. De Jong hoopt dat de Nederlandstalige versie gereed is als Suse Linux Enterprise 10 deze zomer wereldwijd wordt geïntroduceerd.

Suse Linux Enterprise 10 omvat naast desktopsoftware ook datacenterfunctionaliteit op de server. Zo kunnen met behulp van Xen virtuele machines worden gemaakt en beheerd. Novell werkt momenteel aan aanvullende managementsoftware om het beheer van virtuele machines te vereenvoudigen.