Dat meldde een Symbian-specialist eind vorige week op zijn weblog. De release van versie 4 staat eind 2010 gepland, bevestigen Symbian-woordvoerders tegenover InfoWorld.

Met name Nokia gebruikt Symbian in zijn telefoons. Ook onder meer Samsung en Sony Ericsson hebben toestellen die dit mobiele besturingssysteem draaien.

Vernieuwingen

Versie 3 krijgt onder andere meerdere thuisschermen en ondersteuning voor HD-video, inclusief support van bestanden van meer dan 2 GB, schrijft Victor Palau, lid van het Symbian-releaseteam. Het maken van verbinding met wifi-netwerken is een stuk minder omslachtig gemaakt. Ook beschikt de nieuwe versie over HDMI-ondersteuning voor audio, video en foto's.

In versie 4 worden volgens Palau nog eens 60 functies toegevoegd. De user-interface van Symbian gaat in deze versie compleet op de schop. Ook krijgt het systeem een nieuw framework voor geocodering. Er wordt tevens gedacht aan ondersteuning van Qt-locatie-apps en paralelle processen via multicore cpu's.

De Qt-toolkit is een grafische toolkit geschreven in C++. De software wordt ontwikkeld door Nokia.

Open-source

Nadat Nokia in 2008 Symbian opkocht, is het systeem ondergebracht in een aparte stichting met als doel Symbian als een open-source platform aan te bieden. De verwachting is dat Symbian in de eerste helft van dit jaar volledig open-source beschikbaar komt.