Moderne krachtpatsers die bijvoorbeeld rekenen voor grote big data-visualisaties of machine learning, doen dat met behulp van GPU's voor het parallelle rekenwerk. Deze clusters worden aangestuurd met C-code die veelal is aangemaakt in een framework van de GPU-fabrikant, zoals de CUDA toolkit van Nvidia.

Lees ook: GPUopen moet einde maken aan black box GPU

Het doel van het Futhark-project is om iets te ontwikkelen dat je los van een specifiek framework kunt gebruiken om de hele CPU-GPU-architectuur aan te sturen. Futhark is een nieuwe programmeertaal om GPU's aan te sturen aan het worden. Hij is niet bedoeld voor specifiek grafische doeleinden, maar om de parallelle rekenkracht van rekenclusters met meerdere GPU's te kunnen benutten.

Futhark is nog volop in ontwikkeling en is nu nog rudimentair. Programmeren in de taal komt nu nog heel erg nauw, waarschuwen de makers, vanwege het veelal nog ontbreken van de gemakken van een moderne taal en IDE.

Verder is Futhark een functionele programmeertaal, in tegenstelling tot C of C++. De taal is ontwikkeld door HIPERFIT, een Deens onderzoeksinstituut dat is verbonden aan de universiteit van Kopenhagen. De benchmarks die de taal nu al bereikt, lijken op het eerste gezicht veelbelovend. Het hele project is op GitHub te vinden.