De bestelling is onderdeel van een handelsovereenkomst tussen Venezuela en Portugal met een geschatte waarde van drie miljard dollar. Naast de laptops omvat de samenwerking ook bouwprojecten voor woningen en nutsvoorzieningen, meldt de BBC.

De handelsovereenkomst kan worden beschouwd als een nederlaag voor de One Laptop Per Child (OLPC) organisatie die als doel de verkoop van kindvriendelijke laptops aan ontwikkelingslanden heeft.

Magellan Classmates

Portugal produceert de zogeheten "Magellan" laptops onder licentie van Intel en qua ontwerp lijken de laptops veel op de Classmate notebooks. De laptops zijn voorzien van een Atom processor en ze beschikken over een breedband internetaansluiting en een webcam. Het besturingssysteem op de laptops is een versie van Linux die in Venezuela is ontwikkeld.

De overeenkomst met Venezuela volgt op een deal die Intel en Portugal in augustus met elkaar hebben gesloten. Hierbij leverde Intel 500.000 laptops voor schoolkinderen in Portugal. De overeenkomst met Venezuela is de grootste laptop-order die ooit geplaatst is voor schoolkinderen.