De nieuwe telefoons zijn de Motorola MotoZine ZN5, vier toestellen van NEC en twee mPanasonic FOMA telefoons. Dat brengt het totaal aantal mobieltjes dat gebruikt maakt van de mobiele Linux versie op 21.

LiMo is een besturingssysteem voor mobiele telefoons dat gebaseerd is op Linux en tegenwicht moet brengen aan grote spelers als Symbian en Windows Mobile. Het platform wordt ontwikkeld binnen een samenwerkingsverband van verschillende telefoonfabrikanten. De nieuwe telefoons bewijzen volgens de baas van de Limo Foundation, Morgan Gillis, dat LiMo in staat is voor vernieuwing te zorgen: "Deze nieuwe golf apparaten laat zien dat innovatie volgt als je als industrie samenwerkt."

De telefoons die LiMo draaien, zijn op dit moment nog voornamelijk te verkrijgen in Azië. Alleen Motorola verkoopt LiMo-modellen op de Nederlandse markt, zoals de Motorola U9 en Z6w.

Uitbreiding

Het LiMo-consortium heeft er ook nieuwe leden bij. Bedrijven als Cellon en Telecom Italia hebben toegezegd zich aan te sluiten bij het samenwerkingsverband. Daarmee komt het totaal aantal leden van de LiMo Foundation op meer dan vijftig uit.

Het idee achter LiMo blijft dat er een open platform beschikbaar komt waarop allerlei functies voor een moderne mobiele telefoon beschikbaar worden, die naar de behoefte van een fabrikant kunnen worden aangepast. Zo biedt LiMo ondersteuning voor snelle telefoonnetwerken en hoge resolutie camera's, maar is in verschillende gedaantes beschikbaar.

Met de zeven nieuwe telefoons begint de uitrol van het platform vorm te krijgen, terwijl Google's Linux-variant Android nog op zich laat wachten. LiMo kan hevige concurrentie verwachten van Symbian, dat eerder aankondigde ook als open-source pakket verder te willen gaan.