De Cell chip is ontstaan uit een samenwerking tussen Toshiba, IBM, Sony en Sony Computer Entertainment en is gericht op graphics processing. Elke chip bevat acht rekenkernen die zelfs de meest intensieve grafische handelingen eenvoudig kunnen verwerken, meldt PC World.

Bedoeld voor PS3

Hoewel Sony de chip heeft ontwikkeld voor haar PlayStation 3-console, investeerde Toshiba in het project om de chip te kunnen gebruiken in haar eigen producten. Voorbeelden van dit soort producten waren tot voor kort nog niet getoond, maar tijdens de Consumer Electronics Show onthulde Toshiba haar geheim: een LCD-tv met Cell-chip. Het inbouwen van een grafische chip in een televisie heeft veel voordelen, waarvan het bedrijf er een aantal toonde tijdens de conventie.

Gewoon beeld opwaarderen

Een televisie die voorzien is van de Cell chip is in staat om een standaard televisiebeeld op te waarderen tot een kwaliteit die dichtbij High Definition komt. 'Er komen steeds meer hdtv-kanalen en we raken steeds meer gewend aan dat kraakheldere beeld. Hierdoor lijkt de standaardkwaliteit ineens heel erg slecht," bepleit Hiroaki Komak, een specialist van Toshiba. "Met een Cell-powered tv kun je normale kanalen weergeven in een veel hogere kwaliteit'.

Inzoomen op HD-beeld

Een ander voordeel is de mogelijkheid om op een hdtv-kanaal in te zoomen. Een gebruiker kan een bepaald gedeelte van het scherm isoleren, dat gedeelte vergroten en vervolgens de beeldkwaliteit van dat gedeelte oppoetsen. Dergelijke mogelijkheden zijn ideaal voor liefhebbers van, bijvoorbeeld, voetbalwedstrijden die een doelpunt graag een stuk dichterbij zouden willen zien.

Meervoudige kanalen weergeven

Tot slot toonde Toshiba op haar tv de mogelijkheid om een groot aantal kanalen tegelijkertijd weer te geven. Tijdens de demo op de CES wist de Cell chip 48 hoofdstukken uit één standaard definitie videobestand tegelijkertijd real-time weer te geven, waarbij elk kanaal als een miniatuur werd getoond.

Wanneer er op één van deze miniaturen werd geklikt, werd dit beeld opgeblazen tot de onderste helft van het scherm, waarbij de bovenste helft nog 16 andere beelden toonde. Wanneer er een High Definition videobestand zou worden gebruikt, zouden er maximaal zes beelden tegelijkertijd kunnen worden getoond volgens Komaki.

Toshiba heeft nog niet definitief besloten welke functies een Celltv allemaal moet hebben en er is dan ook geen releasedatum gekoppeld aan het project. Zeker is in ieder geval wel dat het bedrijf niet van plan is om een PS3 in haar tv's te bouwen, dat zou volgens Komaki niet logisch zijn.

* Een video van de nieuwe tv is beschikbaar op Webwereld Video