De nieuwe versie is niet een reguliere vrijgave, maar eentje die kan rekenen op langdurige ondersteuning. Ubuntu belooft de gebruikers drie jaar lang patches voor de desktopversie en vijf jaar voor de servereditie.

Meer zakelijke insteek

Het project stevig inzet op de zakelijke gebruiker. Zo helpt de nieuwe PolicyKit beheerders bij het instellen van het toegangsbeleid, waardoor bedrijven de rechten van eindgebruikers beter kunnen beheren.

Dankzij de Likewise Open applicatie moet de software ook beter aansluiten op ActiveDirectory, een beheersapplicatie voor Windows-netwerken. Voor beheerders biedt Vinagre de mogelijkheid om via VNC-sessies andere machines over te nemen.

Voor de consument moet PulseAudio de leegte op het gebied van audiobewerkingsprogramma's opvullen. Verder valt op dat er soms ook bewust voor wat risico wordt gekozen. Zo krijgen gebruikers standaard de vierde bèta van Firefox meegeleverd, die later zal worden bijgwerkt naar de nieuwe versie.

Launchparty

In Nederland gaat de komst van Hardy Heron (vert.: Ruige Reiger), zoals Ubuntu versie 8.04 gaat heten, niet onopgemerkt voorbij. Op zaterdag 17 mei wordt er een releaseparty georganiseerd, waarvan de organisatoren op meer dan 1.000 bezoekers rekenen.

"Vorige keer hadden we er al ruim vijfhonderd en dit keer gaan we daar gemakkelijker overheen", zegt Matthijs ten Kate, een van de organisatoren. "We hebben lezingen, demonstraties en een grote installparty."

Ubuntu werd gestart door de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth, die miljoenen verdiende toen hij in 1995 zijn beveiligingsbedrijf Thawte voor 575 miljoen dollar aan Verisign verkocht. Zijn bedrijf Canonical levert professionele ondersteuning die de applicatie populair moet maken onder bedrijven.