Bill Gates trad naar buiten over de activiteiten rondom het thema beveiliging in zijn keynote-toespraak op de RSA Conference in San Francisco. Volgens Gates wordt van de zes miljard die het bedrijf jaarlijks in ontwikkeling steekt, inmiddels zo'n twee miljard gespendeerd aan beveiliging: "De laatste jaren hebben we de lat steeds hoger gelegd." Een merkbaar resultaat is versie 7 van de webbrowser Internet Explorer voor gebruikers van Windows XP SP2, waarvan een bèta in juli beschikbaar komt. De browser biedt volgens Gates bescherming tegen phishing en malware. Ook maakte de topman een einde aan de speculatie over het antispywareproduct dat later dit jaar beschikbaar komt door te zeggen dat geregistreerde klanten de programmatuur gratis kunnen gebruiken. Nieuwe spyware zal daarbij worden toegevoegd aan een online database. Dit gebeurt via gebruikers die Microsoft toestemming geven meldingen van verdacht gedrag door te seinen naar deze centrale locatie. Dit zogenoemde spynet-netwerk analyseert vervolgens de kenmerken van de vermoedelijke aanval en de reacties van de gebruikers om te voorkomen dat goede software niet als fout wordt gemarkeerd.

Antivirus

Ook op antivirusgebied wil Microsoft een belangrijke rol gaan spelen. Gates wees op de recente overname van Sybari en kondigde aan later dit jaar met een Microsoft-versie te komen. Omdat deze software geïntegreerd wordt met Microsoft Exchange Server en op bedrijven is gericht beloofde de chief architect meteen antivirussoftware voor particulieren. Deze software komt aan het einde van het jaar beschikbaar. Voor Gates is het een logische stap om ook anti-virus software te gaan leveren. Hij ziet virussen als een grote bedreiging wil er iets aan doen. Ook de keuze voor Sybari was een logische: "Intern gebruikten we al Sybari Antigen en Exchange klanten moeten een complete oplossing hebben."

Ook phising detecteren

Voor de toekomst wil Microsoft ook software leveren om phishing-aanvallen te detecteren. Voor de uitvoering denkt Gates aan een vergelijkbare oplossing zoals deze ook voor de strijd tegen spam en virussen. "Uiteindelijk zullen we gaan werken met een database." Tot slot wil Microsoft meer klanten over halen om toch vooral de patches te installeren. Door regelmatig (iedere tweede dinsdag van de maand) updates uit te brengen en gebruikers op te leiden, moeten de computers veiliger worden. Vijf maanden na de introductie is Service Pack 2 voor Windows XP zo'n 170 miljoen keer gedownload en geïnstalleerd op ongeveer de helft van alle Windows XP-computers, aldus Gates.