De makers van Netscape willen de gebruikers van de nieuwe browser onder meer beschermen tegen phishing en spyware.

De browser houdt lijsten bij van sites die wel en niet zijn te vertrouwen. De lijsten worden drie keer per dag vernieuwd en automatisch gedownload, zo meldt CNet. Op de white list, met toegestane sites, staan 150.000 sites. De zwarte lijst bevat bij de start enkele duizenden sites.

Netscape 8 is gebaseerd op Firefox. Dat is onder meer te zien aan de rss-ondersteuning, de tabbladen en popup-advertenties die worden geblokkeerd.

De nieuwe browser ondersteunt echter ook de browser engine van Internet Explorer. Als een Netscape-gebruiker een 'veilige' site bezoekt, zal die worden vertoond met behulp van de IE-engine. Dit omdat veel sites zijn 'geoptimaliseerd' voor Internet Explorer.

In de beginjaren van het web was Netscape verreweg de populairste browser. Inmiddels wordt de markt gedomineerd door Internet Explorer. Wel is het laatste jaar Firefox sterk in opmars. Veel IE-gebruikers stappen om veiligheidsredenen over op Firefox.

De nieuwe Netscape-browser is te downloaden via de site van Netscape. AOL hoopt dat de browser dit jaar 15 miljoen keer zal worden gedownload.