Volgens Ilse-directeur Paul Molenaar is er geen onderdeel hetzelfde gebleven. "Daar waar we bij de voorgaande vernieuwing voornamelijk conceptuele wijzigingen hebben gemaakt, hebben we de zoekmachine nu van voor tot achter vernieuwd", aldus Molenaar.

De belangrijkste innovatie van de nieuwe zoekmachine is volgens Ilse de manier waarop de resultaten worden samengesteld en de manier waarop 'lokale informatiebronnen' kunnen worden ontsloten. "We hebben veel informatie over de kwaliteit en populariteit van Nederlandse websites," zegt Nils Rooijmans, de architect van de nieuwe zoekmachine. "We weten welke sites ook echt de moeite waard zijn. Deze kennis gebruiken we om de beste resultaten boven te halen."

Volgorde

Ilse jubelt over de totaal vernieuwde technologie die gebruik maakt van 'state-of-the-art ranking algoritmen'. Met meer resultaten die op een betere manier in volgorde zijn gezet kan Ilse naar eigen zeggen de internetter beter bedienen.

Een eerste blik op de betaversie leert dat dit nog niet meevalt. Weliswaar vindt de machine – die gebruik maakt van een extern ingekochte 'zoekspider' – veel meer sites dan voorheen, aan de volgorde waarin de gevonden resultaten worden getoond, valt nog veel te verbeteren. Wie bijvoorbeeld 'WebWereld' of 'Volkskrant' intypt, ziet de voorpagina niet bij de eerste resultaten.

Maar dit zal vermoedelijk veranderen: "De manier waarop de resultaten worden samengesteld is constant aan verbeteringen onderhevig, waardoor de kwaliteit in de loop van de tijd alleen nog maar zal toenemen", zo stelt Ilse.

Na afsluiting van de testfase wordt de nieuwe zoekmachine overgezet naar Ilse.nl. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.