Behalve voor Windows en Linux is Vmware nu ook beschikbaar voor de Mac. Vmware heeft een bèta van Vmware Workstation 6.0 vrijgegeven. De marktleider in software om computersystemen te virtualiseren, moet met deze nieuwe versie de steeds sterkere concurrentie van vooral Microsoft op afstand houden.

Vmware Workstation 6.0 is de eerste versie van Vmware die volledig compatibel is met Windows Vista. Gebruik van Vista is mogelijk in zowel 32 als 64 bit modus. Dit geldt ook binnen een virtuele machine en als host voor het programma zelf. De Aero-interface van Vista wordt nog niet volledig ondersteund.

Andere nieuwe mogelijkheden zijn ondersteuning van meerdere monitor opstellingen. Hierbij omspant één virtuele machine meerdere computerschermen of kunnen de virtuele machines op verschillende monitoren worden geplaatst. Ook nieuw is de 'headless mode', waarbij een virtuele machine als achtergrondproces kan draaien zonder de gebruikersinterface van Vmware. Vmware kan worden gesloten terwijl het mogelijk blijft via VNC of Microsoft Remote Desktop verbinding te maken met de virtuele machine.

Standaard maakt de importfunctie van Vmware Converter nu deel uit van het programma. Hiermee worden bestaande Windows-installaties naar een virtuele machine omgezet. Tevens kunnen systeembeelden gemaakt met Symantec Backup Execsystem Recovery en Norton Ghost, als virtuele machine in Vmware geïmporteerd worden. Virtuele machines gemaakt met Microsoft VirtualPC en Virtual Server zijn bovendien direct in Vmware te openen.

Softwareontwikkelaar

Softwareontwikkelaars kunnen gebruik maken van de geintegreerde virtuele debugger die integreert met Microsoft's ontwikkelomgeving Visual Studio en de open source ontwikkelomgeving Eclipse. Ontwikkelaars kunnen hiermee direct vanuit hun favoriete ontwikkelprogramma, nieuwe programmacode testen en debuggen binnen Vmware.

De mogelijkheid om virtuele machines te scripten is bovendien flink verbeterd. De nieuwe VIX API 2.0 maakt het mogelijk de virtuele machine te besturen, starten en stoppen. Dit geldt ook voor applicaties binnen een virtuele machine. VIX API is geschreven in C, maar er zijn koppelingen voor Perl, COM en scripting met behulp van Vmrun.

Mac

Afgezien van de bèta van Vmware Workstation 6.0, is ook de eerste bèta van Vmware voor de Mac vrijgegeven. Dit eerste virtualisatieproduct van Vmware voor Apple computers, is al enige tijd in ontwikkeling onder de codenaam Fusion.

Met Fusion kunnen gebruikers van de nieuwe Intel-gebaseerde Mac's, Windows en Linux maar ook Novell NetWare en Sun Solaris, gebruiken als virtuele machine op hun computer. Fusion is volledig compatibel met alle andere bestaande Vmware virtualisatieoplossingen, zoals Vmware Workstation, Player en Server.

Anders dan enkele concurrenten, zal Vmware de definitieve versie van Vmware Workstation niet gratis weggeven. Momenteel concurreert vooral Microsoft sterk op prijs door Virtualpc en Virtual Server producten gratis weg te geven.