De aankondigingen van Google mochten na dagenlange speculaties nauwelijks meer een verrassing heten. Eerder deze week lekte al uit dat de zoekgigant met zowel een video- als een softwaredienst zou komen.

Google VideoStore stelt consumenten in staat om videocontent te kopen en downloaden van leveranciers als CBS. De stations kunnen hierbij zelf beslissen hoeveel ze vragen voor bepaalde beelden en onder welke voorwaarden. Tegelijk komt Google voor dit doel met een Google Video Player.

Het succesvolle bedrijf al langer actief met video, maar tot nu toe was dat beperkt tot het zoeken naar beelden op het net. Ook konden mensen videocontent uploaden.

Verder lanceert Google zoals verwacht Google Pack. Dit is niet meer dan een verzameling gratis software waarmee internetters aan de slag kunnen. Pack bestaat uit Firefox, Ad-Aware, Google Desktop, Google Toolbar, Picasa, Google Earth en Adobe Reader.

Yahoo

Concurrent Yahoo op zijn beurt heeft een nieuwe strategie gelanceerd waarmee gebruikers zijn diensten moeten kunnen benaderen vanaf verschillende apparaten.

De dienst, Go genaamd, werd vrijdag in Las Vegas aan het publiek getoond. De dienst is onderverdeeld in Go Desktop, Go Mobile en Go TV, met ieder zijn eigen interface. Het idee is dat gebruikers alle functies die Yahoo aanbiedt kan benaderen via het apparaat van zijn keuze, als deze maar internettoegang heeft.

Yahoo Go detecteert automatisch om welk apparaat het gaat en schotelt hierna de juiste interface voor. In het verlengde van dit alles heeft Yahoo een aantal samenwerkingsverbanden gesloten met makers van mobieltjes, waaronder Motorola en Nokia.