Het nieuwe ontwerp vervangt de website die sinds 2004 draait. Oorspronkelijk stond de site voor december op de rol, maar kleine vertragingen en de kerstperiode noopten de beslissers van uitgever IDG om de ingebruikname uit te stellen. Het is de vijfde grote sitewijziging sinds de oprichting in 1995.

"We wilden een website creëren die met beide benen in de tech-wereld van 2009 staat", zegt Tom Sanders, algemeen hoofdredacteur van de IDG Business to Business Unit, de afdeling waar zowel Techworld als Webwereld onder valt. "We willen de lezers meer interactie bieden door meer mogelijkheden te geven om te ordenen op voor hun relevante onderwerpen." Dat betekent bijvoorbeeld dat bezoekers zelf kunnen aangeven hoe ze artikelen waarderen. "Zo wordt de website relevant, niet irritant", zegt Sanders.

Twee vertragingen

Het project had flink wat voeten in de aarde. Tussen eerste schets en lancering zaten acht maanden en twee vertragingen. "Het is en blijft een ict-project", zegt Sanders. "Die duren soms langer dan gehoopt." Naast de gebruikelijke technische problemen waren er ook organisatorische. In een blogpost van afgelopen december laat Sanders bijvoorbeeld weten dat de kerstperiode een obstakel was. "We kunnen niet van ze verwachten dat ze de kerstdagen achter het beeldscherm doorbrengen", schrijft Sanders over de webontwikkelaars.

Volgens hoofdontwikkelaar Sander van de Graaf zat de techniek redelijk mee tijdens het hele traject, en waren het vooral 'organisatorische dingetjes' die hier en daar voor vertraging zorgden. "Maar het programmeren ging erg goed. De site hangt in het open source Zend Framework, en dat is erg goed gedocumenteerd. We kregen erg goede support vanuit de community. De meeste tijd waren we kwijt aan de implementatie van api's van derden." Helemaal af is de site ook na ingebruikname niet; binnenkort komt het systeem waarmee whitepapers geplaatst worden erin, en voor de langere termijn is Van de Graaf bezig met het bouwen van een api waarmee anderen de content van de site kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld mashups. "Maar daar schat ik voorzichtig nog een maandje of zes voor."

XSS-hack

In aanloop naar de lancering is de site aan twee bètatests onderworpen, waarbij meerdere, kleine problemen aan het licht zijn gekomen. Daartussen zat ook een kwetsbaarheid. "De site bleek kwetsbaar voor cross-site scripting, XSS", zegt Van de Graaf. "Nu weet iedereen dat comments-systemen vaak kwestbaar zijn voor XSS, dus daar hadden we wel op gelet." Via een popup liet een van de bètatesters weten dat de kwetsbaarheid bestond. "Hij bleek te zitten in de aparte link bij de comments, waar gebruikers kunnen waarschuwen voor misbruik. Die hebben we gelijk gedicht."

Uiteindelijk moeten alle websites van IDG, en dus ook Techworld, opgehangen worden aan hetzelfde platform, wat voor het onderhoud louter voordelen oplevert. "Waar we nu voor elke site apart aan de slag moeten, kunnen we dan gewoon gebruik maken van dezelfde codebaas", zegt Van de Graaf. "Dat bespaart ons uiteindelijk zeeën van tijd."

"Alles dat nu in Webwereld zit, kan overgeheveld worden naar Techworld", zegt hoofdredacteur Sanders. Dat betekent niet dat een eventuele nieuwe Techworld-site een kopie gaat worden van Webwereld. "Het hangt allemaal af van de keuzes die nog voor Techworld gemaakt moeten worden. Met Webwereld kiezen wij er bijvoorbeeld voor om een inlog te vragen om reacties te plaatsen, en daar kiezen we bij Techworld niet voor."

Sander van der Meijs, redactiechef van Techworld, kan ook niet direct zeggen welke functies worden overgenomen. "We willen het veel meer op de systeembeheerders richten en hun de dingen bieden die zij nodig hebben", zegt Van der Meijs. "Naast nieuws zit dat veel meer in technisch-praktische verhalen en tools. Dat vereist een andere aanpak dan de nieuwe Webwereld. Bron: Techworld