Volgens Microsoft is het proces deze keer sneller verlopen vanwege de nieuwe aanpak met kunstmatige intelligentie. Microsoft-chef John Cable stelt in een blogpost dat hierom de April 2018 Update nu wereldwijd gereed is voor brede release op compatibele apparaten. "Zakelijke klanten kunnen nu Windows 10 versie 1803 volledig uitrollen, als ze daar klaar voor zijn."

Verantwoord sneller

Versie 1803 kwam op 30 april uit en na 45 dagen is de testfase onder consumenten nu officieel voorbij. De kortste periode tussen consumentenversie en zakelijk stabiele versie was tot nu toe 86 dagen en dat was bij de versie hiervoor, 1709, oftewel de Fall Creators Update. Daarvoor, met versie 1703, duurde het zelfs nog 107 dagen.

Volgens Cable is dat te danken aan het werk van Microsoft met kunstmatige intelligentie. "Onze AI-aanpak heeft ervoor gezorgd dat we snel issues opmerken gedurende de uitrol van een onderdelen-update. Als gevolg daarvan kunnen we verantwoord sneller gaan", zegt hij. "Sterker nog, de April 2018 Update is de snelste versie van Windows 10 die 250 miljoen apparaten heeft bereikt."

Hierna: Redenen waarom het proces deze keer veel soepeler loopt.

Volgens Microsofts Cable was het lerende model beter in staat te voorspellen of een systeem de 1803-update netjes zou installeren, deels omdat met behulp van machine learning het model leerde welke apparaten het meest geschikt waren. De reactietijd na problemen is ook vergroot, zodat als uitrol stokt het proces sneller hervat wordt.

Nog een reden voor de kortere tijdsduur is het verkleinen van problemen met elke nieuwe halfjaarlijkse update, zo zegt Cable, die aangaf dat er twintig procent minder OS-problemen en driverstabiliteitsissues zijn. Dat laatste is vooral een probleem geweest met migratie van Windows naar nieuwere code.

Current Branch for Business

Hert bericht van Cable dat Windows 10 bedrijfsklaar is, is een overblijfsel van de begintijd van het OS. Toen was Microsoft nog drie grote upgrades per jaar van plan, die elk een jaar ondersteund zouden blijven. De eerste vier maanden van die cyclus zou erop zijn gericht de versie naar consumenten-pc's te pushen.

Dat zou vervolgens een massa van testers opleveren, die bugs zouden melden via de verzamelde telemetrie, zodat Microsoft die kon oplossen. Als vervolgens Windows 10 stabiel zou draaien op de meeste systemen, kon het bedrijf de versie aanbieden aan zijn belangrijkste klanten: bedrijven - en dan vooral grote enterprise organisaties (in het toenmalige Current Branch for Business-traject). Zakelijke gebruikers zouden dan een groen licht krijgen van Microsoft en Cable's aankondiging is dat signaal.

Op de laatste pagina: Snellere uitrol en langere ondersteuning?

Maar je ziet die periode van vier maanden nog steeds terug. Een rapport van onderzoeksbureau Gartner gaf aan dat die termijn geschikt is als voortraject voor uitrol: twee maanden enterprise-tests, gevolg door twee maanden kleinschalige uitrol in pilotprojecten. Daarna pas brede uitrol, waardoor je 11 tot 14 maanden (afhankelijk van wanneer dat groene licht van Microsoft volgt) productietijd overhoudt voor ondersteuning vervalt.

Maar dat Microsoft dat groene licht nu geeft aan bedrijven, betekent niet meteen dat organisaties nu ook haast moeten maken. Dat stelde Cable zelf ook al min of meer: "Systeembeheerders kunnen kiezen wanneer ze breed uitrollen zodra ze zeker weten dat de apps, apparaten en infrastructuur goed werken met deze release."

Terug naar twee jaar

Het halfjaarlijkse verhaal van Microsoft dat de versie nu geschikt is voor zakelijk gebruik komt waarschijnlijk ook ten einde. De versies voor de huidige (1511, 1607, 1703 en 1709) hadden elk twee jaar ondersteuning, waarmee Microsoft de deadline minder hard stelde en de uitrolsoep niet zo heet werd gegeten als hij werd opgediend.

Hoewel Microsoft terugkeerde naar de 18 maanden met deze versie, heeft Gartner een nieuwe wijziging voorspeld. "Tegen 2020 zal Microsoft Windows 10 Enterprise en Education gedurende 24 maanden ondersteunen in plaats van de 18 in 2018", zo schreef het bedrijf in april in een onderzoeksrapport.