Het gaat om een nieuwe suite met wat Microsoft zelf de 'tweede generatie Windows Live diensten' noemt. Het bestaat uit een aantal gratis desktopprogramma's die nadrukkelijk aansluiten bij de diensten die Microsoft op internet aanbiedt zoals Windows Live Hotmail en Windows Live Spaces.

De nieuwe Windows Live is voor Microsoft van historische betekenis. De programma's en diensten laten zien dat Microsoft volop inzet om een sterke positie te verwerven met de online diensten. "De grens tussen de pc en online verdwijnt. Microsoft is daar niet bang voor. We zien enorme kansen", aldus Derk Wagelaar, die bij Microsoft Nederland verantwoordelijk is voor de marketing van de Online Services Group.

"Toen XP uitkwam, had 2 procent van alle mensen een digitale camera, dat is nu 85 procent. Maar nog niet alle 85 procent deelt zijn foto's via het internet. Daar kan nog een enorme groei gerealiseerd worden", aldus Wagelaar.

Meer dan ooit lijkt Microsoft met de nieuwe programma's bereid in het eigen vlees te snijden. Zo is Windows Live Mail, het nieuwe e-mailprogramma, een regelrechte concurrent voor de bestaande Microsoft producten Outlook Express en Windows Mail. Volgens Wagelaar is het zelfs zonder meer 'de opvolger' van die producten. Windows Live Mail is een e-mailprogramma voor Windows XP en Vista, dat zowel traditionele e-mail via pop3 ondersteunt, maar ook webmail van Hotmail, Gmail en Yahoo.

Ook nieuw is Windows Live Fotogallerie. 'Dit is de Fotogalerie uit Vista maar dan verrijkt en ook geschikt voor XP', aldus Wagelaar. 'Mensen kunnen dadelijk hun foto's en video's op de pc zetten, daar bewerken en organiseren en vervolgens zeer eenvoudig publiceren naar Windows Live Spaces of naar MSN Video.' Door de integratie met Windows CardSpace, een systeem voor het beheren van accounts voor websites en online diensten, is het publiceren van de eigen beelden met één klik gedaan.

Andere nieuwe en verbeterde onderdelen zijn Windows Live Messenger 8.5, de Nederlandse versie van de weblog-tool Windows Live Writer en Family Safety Setting. De laatste is een uitbreiding voor de chat en e-mailfunctie in de nieuwe Windows Live suite, waarmee ouders toezicht kunnen houden op de activiteiten van hun kinderen. "Ouders kunnen via dit programma bepalen welke buddies hun zoon of dochter toevoegt in Windows Live Messenger en ook welke personen het in zijn contactpersonen in de nieuwe Windows Live Mail heeft", aldus Wagelaar.

Installatie

Microsoft biedt de nieuwe Windows Live programma's aan als één installatiebestand. Tijdens de installatie betsaat de mogelijkheid om individuele onderdelen niet te installeren. Microsoft is echter hoopvol dat de mensen door de gemakkelijkere manier van installeren, meer dan nu al zijn online diensten zullen gaan gebruiken. "Met MSN Messenger hebben we in Nederland 6 miljoen gebruikers. Dat is groots maar betekent ook dat we 6 miljoen anderen nog niet voor ons product hebben kunnen winnen."

De nieuwe Windows Live-software is geschikt voor Windows XP en Windows Vista en is meteen ook al in een Nederlandse versie beschikbaar. Alle programma's zijn nog wel in bèta maar al volledig functioneel en onbeperkt te gebruiken. "De nieuwe Live-site is vanaf het einde van de middag of aan het begin van de avond te bezoeken", aldus Derk Wagelaar.

De nieuwe introducties van woensdag zijn de eerste in een reeks. De komende weken en maanden zal Microsoft vaker nieuwe diensten introduceren ook in Nederland. Volgens Wagelaar is het bedrijf druk doende zijn zoekdienst verder uit te bouwen en te versterken, 'maar daar doen we nu nog geen aankondigingen over'. Wel wil hij kwijt dat de online opslagdienst SkyDriver definitief ook naar Nederland komt. "SkyDriver wordt momenteel in een zeer beperkt aantal landen getest, wanneer die tests klaar zijn en het product ook hier komt is ook nog niet bekend. Maar het kom zeker."