De SDK waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen om apps te ontwikkelen voor het nieuwe Windows Phone OS, laat nog even op zich wachten. Microsoft beloofde (video) de Software Development Kit aan het eind van de zomer uit te brengen. Volgende week komt echter alleen de near-final-versie uit en de uiteindelijke SDK moet dit najaar volgen.

Nog geen nieuwe features

Microsoft wil teleurstellingen voorkomen door vooraf te stellen dat de previewversie van vorige week alleen voor een select gezelschap verschijnt. “De toegang tot het programma is beperkt", schrijft hoofdontwikkelaar Todd Brix op het Windows Team-blog.

De nieuwe versie van het besturingssysteem is behoorlijk opgefrist en biedt allerlei nieuwe features. Features die app-ontwikkelaars nog niet kunnen gebruiken en die niet bestaan in de vorige versie. Apps die momenteel voor het vorige platform worden gebouwd, werken gewoon op de nieuwe versie maar ontberen de hippe toevoegingen.

Door belangrijke ontwikkelaars alvast toegang te geven tot de SDK, kan Microsoft ervoor zorgen dat grote namen zoals Facebook, Twitter of WhatsApp zich alvast kunnen buigen over de features van WP8. Zo kunnen de nieuwste Lumia (en WP8-smartphones van andere fabrikanten zoals Samsung) bij de verschijning later dit jaar de meest recente versies van populaire apps bevatten.

'Windows Phone groeit'

Microsoft-baas Steve Ballmer verwacht dat de volgende grote ontwikkelaar zal doorbreken op Windows Phone. Volgens hem is het gestandaardiseerde ecosysteem waar een breed scala aan apparatuur gebruik van maakt de sleutel tot het succes van het platform.

Ook Nokia is vol lof over het platform waar de fabrikant volop gebruik van maakt voor de eigen high-end smartphones. “Het is geweldig om te zien dat meer en meer partners hun beste en meest innovatieve apps ontwikkelen voor Nokia Lumia-gebruikers", laat hoofdontwikkelaar van Nokia Marco Argenti weten in een persbericht.