De bètaversie is onder meer verspreid via nieuwsgroepen, chatkanalen en peer-to-peer-netwerken, zoals KaZaA. Het eerste exemplaar dook op 1 maart op. Microsoft heeft inmiddels bevestigd dat het om een authentieke versie van het besturingssysteem gaat.

Belangrijke verbeteringen in het nieuwe besturingssysteem zijn het bestandsbeheer en de zoekmogelijkheden, zo meldt CNet. Ook de installatie van het systeem zou eenvoudiger zijn geworden: gebruikers hoeven bijna niets meer te doen.

Al met al is de nu uitgelekte versie (build 4008) een stuk stabieler en verder ontwikkeld dan de vorige versie die op internet opdook, zo stelt CNet vast.

Paul Thurrot van WinSupersite is minder onder de indruk. De verbeteringen in vergelijking met de vorige uitgelekte versie (build 3683) noemt hij 'meer evolutionair dan revolutionair'.

Hij verwacht dat de grote wijzigingen nog moeten komen. Hij denkt daarbij onder meer aan een 'nieuwe op 3D-videogebaseerde gebruikersinterface, een op de SQL-server gebaseerd bestandssysteem en enkele nieuwe opwindende op digitale media georiënteerde toepassingen en diensten'.

Op MyBetas.be staan diverse schermafbeeldingen van Longhorn. De definitieve versie van het besturingssysteem zal pas eind 2004 op de markt komen, zo is de verwachting.