Medewerkers van het bedrijf zeggen dat de ORON (Optical Read-Only Memory) bedoeld is voor het opslaan van zowel software als 'content' voor draagbare apparaten die draaien onder Windows CE of Java.

OROM heeft een toegangssnelheid van 10 megabyte per seconde, daardoor is het mogelijk om grote programma's rechtstreeks vanaf de data-card te laten draaien.

"Het werkt net zo snel als een echt snelle harde schijf en tien keer zo snel als een CD-ROM", zegt Fred Hanson, de president-directeur van Ioptics. "Je kunt ORON 'uitlenen' aan het besturingssysteem om applicaties te kunnen draaien. We hebben hierover discussies gevoerd met Microsoft."

Het marinierskorps van de Verenigde Staten ziet mogelijkheden voor gebruik van de drive op het slagveld.

"Een infanteriebataljon trekt ten strijde met twintig kisten vol publicaties over gevechtssituaties. We hebben belangstelling voor elk goedkoop apparaat met een grote opslagcapaciteit waarmee je de relevante informatie snel te pakken hebt", zegt majoor James Cummiskey, de technisch adviseur van het Tactical Systems Support Activity van het korps mariniers.

"We kunnen bijvoorbeeld de evacuatie van een ambassade niet vaak oefenen. Daarom moeten we in zo'n geval een handleiding raadplegen om te voorkomen dat we iets over het hoofd zien", zegt Cummiskey. "We hebben een digitale oplossing nodig omdat papier niet voldoet in het veld."

Hoewel het succes nog niet is gegarandeerd heeft Ioptics al de -machtige- steun van Microsoft. Deze software gigant maakt deel uit van een consortium dat 9,5 dollar investeerde in Ioptics. En de drivers voor de OROM-lezer zullen in de volgende versie van Windows CE worden opgenomen, aldus Joe Qualigliani, een productmanager bij Microsoft.

Een extern kaarleesapparaat, van 8,25 bij 6,67 bij 1,91 centimeter, gebruikt een laserstraal om door een plastic kaart met data te schijnen. Het lijkt op het projecteren van dia's, vertelt Lew Larson, de marketingdirecteur van Ioptics. De datakaart is 5,7 centimeter lang, 4,45 centimeter breed en 2 mimilimeter dik.

Ioptics is momenteel in gesprek met de fabrikanten van portable apparatuur die gebruik maakt van Windows CE. Daarnaast komt er een interne versie voor zowel WinCe-systemen in de Jupiter-klasse als voor de AutoPC voor de opslag van wegenkaarten, zegt Larson.

Hij voegde daar aan toe dat de drive, omdat er geen draaiende onderdelen in zitten, slechts 200 milwatt verbruikt tijdens het opvragen van data en geen dataverlies door schokken of vibraties kent.

Voor de distrib├║tie van bedrijfsinformatie zal Ioptics een 'write-once'-drive ontwikkelen. Ioptics onderzoekt verschillende alternatieve I/O-opties, waaronder de PC Card en de Univeral Serial Bus.

De datakaarten zullen naar verwachting tussen de twee en drie dollar gaan kosten, terwijl de lezer medio volgend jaar op de markt komt voor circa 200 dollar.

Bewerking: Huib Zegers