Ziggo en UPC zijn furieus over het nieuwe tariefbesluit en beginnen wederom rechtszaken tegen Opta. Maar ook nieuwkomer YouCa is niet tevreden.

Tarief veel te hoog

YouCa vindt de voorgestelde tarieven bij lange na niet laag genoeg en zal, net als de kabelaars, in beroep gaan tegen dit tariefbesluit. Dat zegt Peter Jelgersma van YouCa tegenover Webwereld.

"Te hoog. Veel te hoog. Dat zou ergens tussen de 4 en de 6 euro moeten liggen," aldus Jelgersma. Het probleem zit volgens hem niet in het sommetje per se, maar in het retail-minus model dat Opta hanteert. "Het is nu een rekenexercitie waarvan ik uitga dat Opta goed werk heeft geleverd. Maar het rekenmodel is fundamenteel verkeerd. Met dat retail-minus model komt je nooit op het juiste bedrag. Er zitten allemaal elementen in die er niet in thuis horen. De Opta kan ook niet overal bij. Bovendien, in de enige uitspraak van een vergelijkbare zaak, Canal Plus tegen Multikabel, kwam de Opta uit op een bedrag waar wij ook op uitkomen."

Plus, stelt Jelgersma: "Bij de digitale doorgifte wordt wel het kostprijs-plus model gehanteerd. Als daar hele andere getallen uitkomen, hebben mensen wat uit te leggen."

Geen business case

YouCa kan met deze tarieven niet uit de voeten. Want het bedrijf kan alleen opereren met messcherpe wholesaletarieven, omdat het namelijk contentaanbieders een betere prijs wil geven én aan de andere kant consumenten een scherpere abonneeprijs wil bieden. "Maar met deze getallen wordt dat heel moeilijk," constateert Jelgersma.

"Misschien is er een business case voor sommige andere partijen, zoals Tele2 en Online. Die willen wel gesubsidieerd hun klanten analoge kabel aanbieden als aanvulling van hun bestaande portfolio."

Tele2 positief

Tele2 is inderdaad een stuk positiever. "We zijn positief gestemd over de tarieven die er nu uitgekomen zijn. de Opta heeft onze geluiden serieus genomen. Het uiteindelijke resultaat of dit voldoende zal zijn hangt af van een geschil dat nog speelt bij de Opta over 'third party billing' van de content", vertelt Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2, aan Webwereld.

Licentiehorde

Hij refereert aan de netelige licentiekwestie die onlangs opdook. Aan de wederverkoop van een zenderpakket zitten enorme juridische haken en ogen. Vogelpoel: "Mogen wij het zenderpakket van UPC en Ziggo resellen tegen de prijs waarvoor zij het inkopen, of moeten wij voor al die zenderpakket contracten afsluiten?" Dat laatste zou erg ingewikkeld worden, zelfs voor partijen als Tele2 en Online die al zelf een digitaal zenderpakket in licentie hebben.

Via de kabel worden namelijk ook talloze lokale zenders doorgeven, alsmede BBC 1 en 2. Daarvoor hebben nog geen andere partijen licenties bemachtigd. Nieuwkomers willen dus het hele pakket kunnen doorverkopen zonder apart licenties af te sluiten.

"Die beslissing moet wel positief uitpakken, wil je dit project echt van de grond krijgen. En dan hebben we met deze tarieven wel een business case. Maar ik zeg niet een hele goede," aldus Vogelpoel van Tele2.

Jelgersma van YouCa maakt zich juist geen zorgen over licentieproblemen. "De Discovery Channels en BBC's van deze wereld gaan deze ontwikkeling niet tegenhouden. Linksom of rechtsom wordt dat geregeld, desnoods via het mededingingsrecht. Dat gaat deze zaak zeker niet blokkeren. Neemt u dat maar van mij aan."

Update: andere kabeltoetreder Online laat weten hetzelfde standpunt als Tele2 te huldigen. "De tarieven zijn een hele stap in de goede richting, maar het hangt voor een groot deel af of wij het tv-pakket via 'third party billing' kunnen aanbieden," aldus Bart Heinink, directeur Regulatory & Access Strategy van Online.