Met de succesvolle introductie van de iPhone in Amerika en Europa komt Apple binnen op de tiende plaats van leidende mobiele telefoonmakers in het vierde kwartaal van 2007, zo schrijft de Financial Times.

BlackBerry

Apple heeft met de iPhone een marktaandeel van 0,6 procent veroverd, gemeten naar het aantal toestellen dat is verkocht. RIM (Research In Motion) deed het nog beter. De Canadese producent van de BlackBerry kwam met stip binnen op zes.

ZTE's zegetocht

Verrassender is de zegetocht van nieuwkomer ZTE, een Chinese producent van telefoonapparatuur waarvan westerse rivalen als Nokia zenuwachtig beginnen te worden. ZTE heeft overeenkomsten gesloten met grote providers als Vodafone om goedkope toestellen te produceren voor opkomende markten.

Volgens Carolina Milanesi, analist van Gartner, maakt ZTE handsets van 40 dollar of minder voor markten als India. "Ze worden een beetje lastig voor marktleider Nokia." Apple, RIM en ZTE verdreven het Taiwanese BenQ, de Chinese producent Bird en Sagem, onderdeel van de Franse Safran-groep, uit de top 10.

Dalende lijn

Terwijl ZTE de markt verovert, valt Motorola van zijn voetstuk. Het marktaandeel van het Amerikaanse telecombedrijf is in het laatste kwartaal van 2007 in vergelijking met dezelfde periode in 2006 bijna gehalveerd. Volgens Gartner blijft deze dalende lijn ook in het eerste kwartaal van het huidige jaar voortzetten.

Koploper

Daarentegen haalde koploper Nokia in het vierde kwartaal 2007 een recordhoogte van 40,4 procent marktaandeel, terwijl runner-up Samsung bleef profiteren van Motorola's problemen. De wereldwijde verkoop van mobieltjes steeg in 2007 met 16 procent tot 1,2 miljard exemplaren. Gartner schat dat de markt dit jaar nog met 10 procent zal groeien.