In VS hebben zich vrijdag onverwachts wilde taferelen rondom de lancering van de BlackBerry Storm voorgedaan. Honderden mensen verdrongen zich voor diverse telefoonwinkels om een exemplaar van de nieuwe telefoon te bemachtigen. Velen zonder succes, want ook online liep het storm, waardoor binnen korte tijd het registratiesysteem van operator Verizon Wireless bezweek.

Rellen

Honderden mensen, die uren hadden staan koukleumen, konden onverrichter zake weer naar huis. Het leidde tot woedende reacties. In New York moest de politie er aan te pas komen om een opruiende menigte buiten een Verizon-winkel te bedwingen.

De BlackBerry Storm is het nieuwe paradepaardje van RIM en moet het antwoord vormen op de succesvolle iPhone. Hoewel de hype rond de iPhone vele malen groter was (dagen van tevoren stonden er lange rijen voor de telefoonwinkels) is zo'n hypelancering voor RIM ongeëvenaard. De Storm is dan ook de eerste BlackBerry die RIM expliciet richt op de consumentenmarkt.

Vanaf maandag bij Vodafone

De BlackBerry Storm wordt in de VS alleen gevoerd door Verizon Wireless, een jointventure van Verizon en Vodafone. Het bedrijf is de op 1 na grootste operator achter AT&T, de telco die Apple's iPhone voert.

In Nederland zal de telefoon vanaf aanstaande maandag verkrijgbaar, exclusief bij Vodafone. Voor het goedkoopste abonnement (150 belminuten n 150 sms'jes per maand) kost 42,50 euro per maand, waarnaast 79,95 moet worden betaald voor het toestel. Bij de twee duurdere abonnementen krijgen klanten het toestel gratis.

Gemengde recensies

Of de BlackBerry Storm écht een geduchte concurrent zal zijn voor de iPhone, is echter nog maar de vraag. De eerste recensies van het toestel en die zijn in sommige gevallen minder positief dan werd gehoopt.

De eerste indruk van de telefoon is zeer positief, maar bij sommigen begint het speciale touchscreen al snel te irriteren. Typen vereist meer 'vingerinspanning' dan bijvoorbeeld bij de iPhone omdat elke keer het scherm zelf geklikt moet worden. Ook zou het venster in het scherm soms zonder enige aanleiding een kwartslag draaien. De geluidskwaliteit is volgens de recensenten echter superieur, hetgeen de telefoon tot een mooi apparaat maakt, maar niet de iPhone-killer die werd verwacht.

Wat specificaties betreft kan de Storm zich gemakkelijk meten aan de iPhone. Het toestel heeft een 3,2-megapixelcamera, 1 GB intern geheugen, 3G-internet en een ingebouwde gps-ontvanger. Daarnaast heeft het apparaat ook bluetooth en een sleuf voor micro sd-kaartjes. Alleen ontbreekt opmerkelijk genoeg WiFi-ondersteuning.