De Nigeriaanse overheid overweegt een nieuwe organisatie op te zetten om de zwendel aan te pakken, meldt BBC News. De laatste maanden is Nigeria al actief met het aanpakken van oplichters. Volgens persbureau Reuters zou de Nigeriaanse financiële opsporingsdienst al meer dan tweehonderd mensen hebben opgepakt voor het versturen van oplichtersmailtjes en -brieven. Het plotselinge krachtdadige optreden vormt een breuk met het verleden. Nigeria heeft de oplichtingpraktijken, die begin jaren tachtig begonnen, jarenlang door de vingers gezien. Sterker nog, in sommige gevallen is de overheid waarschijnlijk zelf bij het bedrog betrokken. Volgens de internationale corruptiewaakhond Transparency International is Nigeria één van de meest corrupte landen ter wereld. Het is met name deze internationale kritiek die Nigeria nu noopt om iets tegen de oplichtersbendes te ondernemen – of om in ieder geval de indruk te wekken dat er wordt opgetreden.

Dictator

De Nigeriaanse oplichters doen zich doorgaans voor als een (familielid van) een verdreven Afrikaanse dictator die zijn geld heeft ondergebracht in Europa of de Verenigde Staten. Om vage redenen kunnen ze niet bij het geld; daar is de hulp van de ontvanger van het mailbericht nodig. In ruil voor zijn medewerking zal de ontvanger van het e-mailbericht rijkelijk worden beloond. De Nigerianen beloven doorgaans enkele tientallen procenten van de vermeende miljoenenopbrengst. Ook gebeurt het dat de oplichters mailtjes versturen waarin staat dat de ontvanger een grote prijs in een loterij heeft gewonnen. Om de geldprijs te verzilveren moet de 'gelukkige winnaar' wel eerst met een paar honderd euro over de brug komen.

Koude kermis

Mensen die op dergelijke 'lucratieve' voorstellen ingaan, komen echter van een koude kermis thuis. De Nigerianen betalen het geld uiteindelijk nooit. In mei van dit jaar veroordeelde de Amsterdamse rechtbank zes West-Afrikanen (waarvan drie uit Nigeria) wegens oplichting. De leider van de groep kreeg vierenhalf jaar cel. De bende had met de zwendelpraktijken vermoedelijk miljoenen dollars verdiend. Een van de slachtoffers, een hoogleraar uit Zwitserland, betaalde in totaal 482.000 dollar. Het geld zou volgens de zwendelaars onder meer nodig zijn geweest voor het openen van bankrekeningen en de aanschaf van chemicaliën waarmee dollarbiljetten 'schoongemaakt' moesten worden.