Waar het hart van de Nigeriaanse mailoplichters voorheen nog in Londen lag, is dat inmiddels verplaatst naar Amsterdam. Oorzaak is de harde aanpak van de Londense politie. De Nederlandse politie lijkt echter minder prioriteit te geven aan de zogenoemde 419-scams, zo blijkt uit een reportage van Netwerk.

"De slachtoffers zijn veelal buitenlanders die soms voor tonnen het schip ingaan", zegt R. van der Wouw van de Amsterdamse politie tegenover het televisieprogramma Netwerk.

"Nigeriaanse bendes hebben echter geen hoge prioriteit bij Justitie. Het justitieapparaat zit er niet op te wachten dat wij twintig West-Afrikanen per week afleveren."

FBI

De Amerikaanse federale recherche FBI ziet de oplichters daarentegen wel als een groot probleem. "Met die zwendel worden talloze wetten overtreden", zegt B. Lamkin, hoofd van de financiële recherche bij de FBI, in het tv-programma. "Vaak gaat het om criminele ondernemingen. Met de opbrengst van fraude kopen ze drugs die ze de wereld over smokkelen."

Een poging van de FBI om samen met de Nederlandse politie achter de verantwoordelijken aan te gaan, liep echter op niets uit.

"De Nederlandse politie wilde het zelf doen", zegt Lamkin, die weinig zin heeft zich uit te laten over de werkhouding van de Nederlandse politie. "Ik ga niet beoordelen of de Nederlandse politie zijn werk goed doet. Iedereen kan meer doen, ook de FBI."