Het Amsterdamse onderdeel van de in Amerika populaire advertentiesite Craigslist wordt misbruikt door Nigeriaanse internetoplichters. Ze plaatsen advertenties en reageren op 'gevraagd'-berichten van anderen. Dat blijkt uit een serie mailwisselingen in het bezit van Webwereld.

Eerst borg betalen

De Nigerianen bieden appartementen te huur aan op bestaande adressen in de Amsterdamse binnenstad, zoals de Prinsengracht. Ze schrijven bijvoorbeeld dat ze een jaar niet in Amsterdam zijn, omdat hun werkgever daartoe heeft besloten.

De gevraagde huurprijzen liggen ruim onder het gemiddelde. Bij hun e-mails sturen ze echte foto's van bestaande Nederlandse huizen mee. Deze afbeeldingen halen ze van Nederlandse huizenverhuursites. De meegestuurde kiekjes kloppen soms niet met de rest van het verhaal. Bij een aangeboden appartement aan een gracht sturen ze bijvoorbeeld een foto van een losstaand huis aan een asfaltweg mee.

Na enkele e-mails komt de aap uit de mouw. De oplichters zeggen de sleutels per post (FedEx) te zullen versturen als de huurders alvast een borgsom overmaken.

IP-adressen

Onderzoek naar de ip-adressen in de headers van de verzonden e-mails leidt telkens naar Nigeriaanse providers. De Nigerianen mailen niet in het Nederlands. "Deze vorm van oplichting is bekend. Het gebeurt regelmatig, maar het is nog niet echt in de publiciteit gekomen", reageert fraude-onderzoeker Frank Engelsman van het recherchebureau Ultrascan.

Volgens hem zijn onder andere expats slachtoffer van de Craigslist-oplichting. "Onder meer expats trappen hier in, maar er zijn ook Nederlandse slachtoffers die zich hebben gemeld."

Craigslist waarschuwt op zijn site omstandig voor deze vorm van fraude met appartementen. Ook gebruikers van de site plaatsen berichten waarin ze anderen waarschuwen voor nepadvertenties voor woningen die voor te lage prijzen worden aangeboden. "In Amsterdam zijn huizen net zo duur als in elke andere Europese hoofdstad en dat geldt zeker voor huizen in de grachtengordel."