De vrouw, Amaka Anajemba, maakte onderdeel uit van een bende die de Braziliaanse bank Banco Noroeste eind jaren negentig voor 242 miljoen dollar oplichtte, zo meldt BBC News. De oplichting werd in 1998 ontdekt toen een Spaanse bank Banco Noroeste overnam.

Via e-mails wist de bende van Anajemba een hooggeplaatste Braziliaanse bankmedewerker ervan te overtuigen dat hij geld kon steken in de bouw van een nieuw Nigeriaans vliegveld.

Het grootste deel van de buit is inmiddels weer teruggevonden. Anajemba moet haar huizen in Nigeria, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwisterland verkopen om het geld terug te betalen.

Anajemba was één van de drie verdachten. De twee anderen moeten in september voor de rechtbank verschijnen.

De veroordeling is de eerste grote overwinning voor een speciaal opgezette Nigeriaanse commissie, de EFCC, die zich bezighoudt met de bestrijding van dergelijke economische criminaliteit. Eerder besloot een rechter in de hoofdstad Abuja in dezelfde zaak dat hij geen vonnis kon spreken, omdat de rechtszaak in de verkeerde stad aanhangig was gemaakt.

Nigeria is berucht vanwege oplichtingspraktijken via e-mail. Deze vorm van oplichting heeft de naam 419 meegekregen, vernoemd naar een Nigeriaans wetsartikel waarin dergelijke praktijken worden verboden

Onder druk van het buitenland maakt Nigeria de laatste jaren wat meer werk van het aanpakken van de scammers.