VoIP-bellen via de iPhone was lange tijd voor non-jailbreakers alleen mogelijk als je wifi had. De nieuwe versie van de Nimbuzz-app wil daar verandering in brengen, maar slaagt daar niet helemaal in. Er is nog steeds een omweg nodig om via VoIP te bellen met de iPhone. Donderdag werd de applicatie toegelaten tot de App Store.

Omweg

Nimbuzz maakt voor het bellen gebruik van de VoIP-betaalaccounts als SkypeOut, waarmee je kunt bellen naar vaste en mobiele nummers. Bellen gaat via een omweg, legt Nimbuzz-woordvoerder Tobias Kemper uit. "Je belt naar een lokaal nummer dat je verbindt met onze VoIP-server. Dat nummer verbindt je door. Je kan dus voor lokale kosten bellen naar alle nummers wereldwijd, zoals dat ook kan met SkypeOut op een computer." Nimbuzz gebruikt het adresboek van de simkaart en gebruikers kunnen direct vanuit de app nieuwe nummers draaien.

De nieuwe functie van Nimbuzz zal in ruim 50 landen gelanceerd worden. Ook in Groot-Brittannie, waar T-Mobile VoIP en instant messaging verbiedt op mobiele datanetwerken. Maar daar kan T-Mobile niks tegen doen omdat deze vorm van VoIP-bellen gewoon via een vast nummer gaat, aldus Kemper. "We are tricking them", zegt de Engelstalige Kemper. "Bovendien is het helemaal niet slecht voor de telco's omdat Nimbuzz-klanten gewoon belminuten verbruiken".

25 miljoen dollar

De mobiele chat- en VoIP-applicatie Nimbuzz haalde afgelopen jaar 25 miljoen dollar investeringsgeld op. Het bedrijf zegt ruim 20,000 nieuwe gebruikers per dag te krijgen.