De negatieve publiciteit rond de dramatische beursgang van provider World Online heeft Nina Brink dan eindelijk toch de kop gekost. Eind maart wist het Financieele Dagblad al te melden dat Brink zou terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur, maar dit werd lange tijd ontkend.

Brink wordt opgevolgd door tweede man Simon Duffy, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur. Nina Brink blijft wel betrokken bij de provider; vanaf mei zal ze zich als adviseur van de Raad van Commissarissen gaan bezighouden met strategische ontwikkelingen om zo de internationale positie te versterken.

Dit alles betekent niet dat de lucht nu is opgeklaard bij WOL. Zo starten verschillende groepen beleggers – vertegenwoordigd door onder meer de Vereniging van Effectenbezitters - civiele procedures tegen de provider om zo te trachten iets van het verloren kapitaal terug te zien. Het aandeel is momenteel zo'n 19 euro waard, ruim onder de openingskoers van 43 euro.

De advocaten Spong en Hammerstein hebben bekendgemaakt WOL, Brink en ABN Amro voor de rechter te dagen. Een rechtszaak wordt in mei verwacht. Ook wordt aangifte gedaan van oplichting en het verspreiden van leugenachtige berichten. De twee advocaten vertegenwoordigen enkele honderden beleggers.

Behalve de VEB, Spong en Hammerstein start ook advocaat Groen een civiele procedure. Namens 200 beleggers klaagt hij Brink, WOL en ABN Amro aan. Groen vraagt zich af waarom Brink haar aandelen voor 6 euro verkocht, terwijl daarna de openingskoes op 43 euro is bepaald. Hij vindt dit een wel erg groot verschil. De totale waarde van alle claims wordt door Groen geschat op 'enkele honderden miljoenen tot misschien wel een miljard'.

De directie van WOL zou volgens Planet Multimedia het personeel hebben aangeboden de renteloze lening te verlengen. Werknemers van WOL hebben veel geld verloren met de beursgang.