Vlak voor de beursgang had Brink als ceo van World Online een deel van haar aandelen voor 6 dollar per stuk verkocht aan bouwmagnaat en WOL-aandeelhouder Dik Wessels. Die zou ze na de beursgang verkopen en de winst delen met Brink.

In de prospectus was deze deal wollig omschreven als een 'overdracht' en de exacte details ontbraken. Omdat beleggers verkeerd waren voorgelicht, dreigde uitstel voor de miljarden beursgang die World Online op 12 miljard euro zou waarderen.

Maar haast was geboden, want de beursgang vond plaats terwijl de internetzeepbel al langzaam leegliep. Uitstel zou daarom eenvoudig tot volledig afstel hebben kunnen leiden. Brink zag daarop af van de winstdeling. Daarmee was de controverse rond de verkoop van de aandelen weliswaar nog niet voorbij, maar toezichthouders en banken waren tevreden gesteld.

Rampzalige beursgang

De beursgang zelf verliep desastreus: beleggers betaalden 43 euro per aandeel, en zagen de de koers vrijwel onmiddellijk in een vrije val geraken. Waar de provider in april 2000 voor 12 miljard euro naar de beurs ging, werd de firma in september voor slechts 5,9 miljard euro verkocht aan Tiscali.

Wessels verkocht de aandelen van Brink vrijwel onmiddellijk na de beursgang en verdiende daarmee zo'n 90 miljoen dollar.

Brink blundert

Brink realiseerde zich nog later dat zij een grote blunder had begaan: zij had niet van de winstdeling hoeven af te zien, maar had deze slechts moeten herberekenen. Via de rechter probeerde zij haar vergissing recht te breien en claimde daarom 27,7 miljoen euro (45 miljoen dollar). Wessels zou misbruik hebben gemaakt van de situatie en daarnaast beriep Brink zich op 'dwaling'.

De procedure nam 5 jaar in beslag, maar deze week stelde de rechter Brink definitief in het ongelijk. De uit de gratie gevallen zakenvrouw zal het moeten doen met de circa 250 miljoen euro die zij volgens zakenblad Quote op haar bankrekening heeft staan.