De ongeautoriseerde biografie 'Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady' is vrijdagmiddag plots verschenen in enkele boekwinkels en op Selexyz.nl. De boekhandels kregen stapels van de biografie geleverd buiten de reguliere levering via het Centraal Boekhuis om, meldt Joop.nl.

Auteur Eric Smit wil zelf nog geen commentaar geven op het vervroegd verschijnen van het boek bij uitgever Prometheus. Er waren volgens hem "redenen om het op deze manier te doen". Smit: "Ik heb afspraken gemaakt met de uitgever om er voorlopig niets over te zeggen."

Kort geding

Brink probeerde de afgelopen maanden via de rechter publicatie van delen van het boek te verhinderen. Ze claimt tonnen aan schadevergoeding van Smit. De eerste zitting in het kort geding over het boek zou aanstaande vrijdag plaatsvinden. Welk gevolg het vervroegd uitbrengen voor die rechtszaak heeft, is nog niet duidelijk.

Brinks advocaten lezen het boek nog. "Ah, is het boek nu al gepubliceerd? Leuk voor Smit. Het is zijn fantasy island", reageerde Brink al tegenover dagblad het FD. Smit heeft enkele jaren aan het boek gewerkt. Brink claimt dat Smit niet aan hoor- en wederhoor heeft gedaan, maar tegelijkertijd heeft ze geweigerd te reageren op een lijst van vragen die Smit haar heeft toegestuurd. De vragen waren volgens haar "te tendentieus". De 'powerlady' laat nu haar eigen verhaal opschrijven voor een nieuwe biografie die pas volgend jaar af is.

Breekijzer faalt

Brinks man, Pieter 'Breekijzer' Storms, dreigde eerder van alles te ondernemen om Smits publicatie tegen te houden. Tegen De Pers zei tv-maker Storms in januari al dat hij Eric Smit "het zwijgen wil opleggen".

"Ik wil hem tot onder zijn knieën afzagen. Mensen met zo’n moraal moet je vernietigen, ik ga hem aan de hoogste boom ophangen. Als hij probeert om een boek over Nina Brink uitgegeven te krijgen, ga ik persoonlijk – ding dong – langs bij iedere uitgeverij die interesse toont. Om ze te vertellen dat deze man gek is."

Storms is niet in geslaagd in zijn voornemen publicatie van het boek te voorkomen. ''Onfatsoenlijk en tegen de afspraken,'' noemt hij het vervroegd verschijnen van het boek zaterdag in Het Parool.

Omstreden beursgang

Brink speelde bijna tien jaar geleden een hoofdrol in de geruchtmakende beursgang van World Online, op het hoogtepunt van de internethype onder beleggers. Vlak na de beursintroductie bleek dat ze de meeste van haar aandelen eerder al had verkocht, waarna de koers van het bedrijf instortte. In de World Online-affaire werden het internetbedrijf zelf, ABN Amro en Goldman Sachs vorig jaar uiteindelijk veroordeeld wegens misleiding van beleggers. World Online-ceo Brink ging echter vrijuit.

Smits boek is een 'reconstructie' van Nina's loopbaan. Volgens de uitgever toont het boek "niet alleen een schokkend beeld van een monomane, op rijkdom en status beluste zakenvrouw, maar ook dat van haar grenzeloos opportunistische omgeving". De aanprijzende tekst vervolgt: "Managers, ondernemers, artiesten, politici, advocaten en bankiers: velen dachten beter van haar te kunnen worden." Op 17 maart is het precies tien jaar geleden dat World Online naar de beurs ging.

Misleiding

De Hoge Raad oordeelde in november dat World Online zich bij de beursgang schuldig heeft gemaakt aan misleiding, omdat niet duidelijk naar buiten was gebracht dat Brink haar eigen aandelen al had verkocht. Gedupeerden kunnen vanwege deze uitspraak mogelijk alsnog stappen ondernemen tegen World Online. De isp is in 2000 overgenomen door Tiscali.

Van Eric Smit verscheen in 2004 het boek 'De Broncode' over de verloren gegane coderingstechnologie van de overleden Jan Sloot.