Dat blijkt uit een nieuw domeinregistratierapport van VeriSign, het bedrijf dat de grootste extensies .com en .net uitgeeft. Het concern brengt periodiek het VeriSign Domain Report (pdf) uit, dat is bedoeld om in kaart te brengen hoe de markt voor domeinnamen zich wereldwijd ontwikkelt en waar de groeimogelijkheden vooral liggen.

Uit dit rapport blijkt dat het aantal Top Level Domain Names (TLDs) dat wereldwijd is vastgelegd, in het eerste kwartaal van dit jaar is gegroeid naar 162 miljoen. Het aantal Country Code Top Level Domain Names (ccTLDs), groeide naar 63 miljoen. De grootste domeinextensie is nog altijd .com, gevolgd door .de (Duitsland), .net, .uk (Groot-Brittani├ź) en .org.

Fikse groei

In totaal werden er in het eerste kwartaal van 2008 meer dan 14 miljoen nieuwe domeinen geregistreerd, een groei van 17 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor en een groei van 15 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. In dat jaar werden er ongeveer 12 miljoen nieuwe domeinen per kwartaal geregistreerd.

Nederland populairder dan Europa

Nederland doet het al jaren goed in de ranglijst van landen op het gebied van domeinextensies. In de top tien van alle domeinextensies (dus niet alleen die van landen) bezet Nederland de achtste positie. En dat is een positie hoger dan de .EU-extensie, die ruim twee jaar geleden met veel bombarie door de Europese Unie en registry Eurid werd gelanceerd. In de lijst met alleen ccTLDs staat Nederland zelfs op de vierde positie, met de EU op vijf.

Opvallende groei landenextensies

De markt voor ccTLDs zit met de groei naar 63 miljoen domeinregistraties duidelijk in de lift. Per jaar maakt deze markt nu een groei door van gemiddeld 33 procent. De oorzaak hiervan ligt echter slechts bij een paar landen, die het aantal registraties explosief zagen toenemen. Voorbeeld hiervan zijn Polen (.pl), Spanje (.es), Rusland (.ru) en Frankrijk (.fr).

Polen heeft de registratie van domeinnamen de afgelopen tijd behoorlijk gepromoot en er zijn een aantal diensten toegevoegd die de aanschaf van een .pl domein aantrekkelijker maken. De groei van Chinese domeinnamen is vooral te danken aan zeer lage prijzen, terwijl Rusland profiteert van de snelle groei van de internetindustrie in dat land. Frankrijk en Spanje hebben bijvoorbeeld de eisen voor het registratieproces versoepeld.