Dit heeft de NLIP, de branchevereniging van internetproviders, dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De NLIP benadrukt dat Megaprovider zélf niets te verwijten valt. "Het bedrijf zelf is op geen enkele manier te koppelen aan spam", zo concludeert de NLIP.

Bij de persoon Martijn Bevelander (23) ligt dit echter anders. "Bevelander heeft diverse bedrijven die wel degelijk in verband met spam kunnen worden gebracht", aldus Hans Leemans, directeur van de brancheorganisatie.

"Bevelander is één van de drie aandeelhouders [naast zijn vader en oom, red.] van Megaprovider. Het imago van de branche is dus wel geschaad", zo constateert Leemans. "Wij zullen Megaprovider dan ook schorsen. Dit enkel en alleen vanwege het gedrag van Bevelander."

De schorsing heeft een duur van drie maanden. Hierna wordt gekeken of Megaprovider weer kan worden toegelaten. Dit komt er in de praktijk op neer dat Bevelander zijn functie bij Megaprovider moet neerleggen of zijn belang in de 'besmette deelnemingen' moet opgeven. Als dit niet het geval is, wordt de isp permanent geroyeerd.

"We hebben ontzettend veel informatie gekregen, vanuit alle hoeken en gaten. Het was een 'hell of a job'. Megaprovider heeft goed meegewerkt en heeft zelfs de boekhouding en facturen overgedragen", aldus Leemans.

Eerste keer

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de branchevereniging dat een lid wordt geschorst vanwege (vermeende betrokkenheid bij) spam.

De NLIP beseft dat ook andere mensen en providers betrokken zijn bij spam. "Het zijn gewoon betalende klanten, maar je moet niet roomser willen zijn dan de paus. Een hoop isp's handelen op het randje. Bevelander ging er echter overheen", licht de directeur toe.

Voorgeschiedenis

Bevelander werd begin juli door de BBC 'ontmaskerd' als spamhoster. Via het domein cyberangels.nl zou Bevelander grootschalige spamcampagnes van Superzonda mogelijk maken.

Bevelander zelf bestreed dit echter en verklaarde tegenover WebWereld een rectificatie te zullen eisen. De dagen erna volgden de ontwikkelingen elkaar snel op, waarbij het bewijs tegen Bevelander zich opstapelde.

Zo bevestigde het bedrijf dat cyberangels.nl heeft geregistreerd tegenover WebWereld dat op gezag van Bevelander het domein van internet moest worden verwijderd.

Kort nadat Bevelander de domeinnaam cyberangels.nl liet opheffen, is deze al weer geregistreerd. De nieuwe eigenaar is Rejo Zenger, de voorzitter van antispamstichting Spamvrij.nl.

Op cyberangels.nl prijkt nu informatie over Bevelander, waaronder cyberangels-mailtjes die waarschijnlijk aan Bevelander zelf waren gericht.

Bevelander was niet bereikbaar voor commentaar.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 16:45 uur:</b> Passage over 'eerste keer' en voorgeschiedenis toegevoegd.</i>