Afgelopen mei nam KPN kabelaar Caiway over voor een onbekend bedrag en probeerde op die manier de kabelmarkt te infiltreren. CAIW Holding (Caiway) werd ingelijfd om voet aan de grond te krijgen op de televisiemarkt, aldus het telecombedrijf zelf. Die overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), maar die steekt daar voorlopig een stokje voor.

Concurrentie in het geding

"De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek in de meldingsfase dat door de overname van kabelbedrijf CAIW door telecombedrijf KPN de concurrentie sterk zou kunnen worden beperkt", meldt de NMa op zijn site. "Het probleem is dat door de overname het kabel- en het kopernetwerk in het verzorgingsgebied van CAIW, vooral gelegen in het westen van het land, in één hand komt." Hierdoor krijgt de consument minder keuze.

Vergunning

Een woordvoerster van de NMa legt uit dat de overname zoals die nu gepland stond niet door gaat. Pas als KPN een vergunning aanvraagt voor de overname gaat de mededingingsautoriteit de zaak nader bekijken. "Voor hetzelfde geld zien ze er van af", aldus de zegsvrouw. Wordt er wel een vergunning aangevraagd dan heeft de NMa 13 weken om het onderzoek af te ronden.

"Dan zijn er drie opties: of het gaat door, of het gaat niet door, of het gaat door onder bepaalde voorwaarden", zegt de woordvoerster. KPN en Caiway moeten in dat geval zelf met voorstellen komen.

Juridisch gesteggel

KPN is verbaasd over de conclusie van de NMa omdat het bedrijf bij de overname bekend maakte de fysieke netwerken niet over te nemen van Communication Infrastructure-fonds (CIF). "Wij nemen alleen de operator over en niet het netwerk", zegt een woordvoerder KPN. Volgens KPN heeft CIF geen koper maar alleen coax (kabel) en glasvezel. Die netwerken worden niet overgenomen. "Dat is iets dat we misschien beter moeten uitleggen", zegt hij.

Volgens de NMa klopt deze bewering van KPN. "Juridisch gezien blijft CIF de eigenaar", zegt de woordvoerster van de NMa. Maar volgens de organisatie komen alle zaken die er nodig zijn om de kabel te exploiteren in handen van KPN. "Zonder KPN doet de kabel niks", legt ze uit. "De facto wordt de kabel dus wel van KPN." Voor de NMa reden voor een verder onderzoek.

Geen verrassing

De woordvoerder van KPN wijst er ook op dat alle netwerken van KPN open zijn. Volgens hem wordt daar overal in Nederland ook gebruik van gemaakt. "Dat zal bij de overname van Caiway niet anders zijn."

De beslissing van de NMa komt niet uit de lucht vallen. "Het is geen alledaagse overname", legt de zegsman uit. KPN stelt dat de overname nu wat hun betreft gewoon de tweede fase in is gegaan. "We gaan een vergunningsaanvraag indienen."

Glasvezel

Caiway is voornamelijk actief in het westen van het land. Door de overname denkt de NMa dat concurrenten als Tele2 en Online niet genoeg concurrentie kunnen bieden. "Bovendien zijn zij afhankelijk van toegang tot de infrastructuur van KPN om consumenten televisie, internettoegang en vaste telefonie te kunnen aanbieden", benadrukt de mededingingsautoriteit.

Ook twijfelt de NMa of KPN het glasvezelnetwerk, dat in handen blijft van CIF, in samenwerking met die partij wel wil openstellen voor de concurrentie. Iets dat ze verplicht moeten doen. "De NMa heeft twijfels of potentiële afnemers en dus concurrenten van KPN en van CAIW hierin geïnteresseerd zijn en of zij van KPN een voldoende interessant aanbod krijgen." Ook dit onderdeel van de overname wordt onderzocht.