Volgens de mededingingsautoriteit (NMa) moet KPN binnen twee jaar een aantal van de hoge zendmasten die het telecombedrijf in zijn bezit heeft, verkopen aan een onafhankelijke, door de NMa goedgekeurde, derde partij. Dit gaat om zendmasten die worden gebruikt voor de doorgifte van analoge fm-radio.

Nozema Services is één van de drie partijen in Nederland die van deze zendmasten gebruikmaakt voor de doorgifte van radiosignalen via de ether. Voor de tussenliggende periode zal KPN het beheer en de exploitatie van de zendmasten onherroepelijk overdragen aan zendmastenbeheerder Novec, waarvan de Staat enig aandeelhouder is.

Hiermee komt KPN tegemoet aan de kritiek die de NMa in juni 2005 nog had. Toen vreesde de NMa nog de verkoop van de aandelen Nozema aan KPN zou leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie.

Overeenstemming

KPN, Nozema Services en de Nederlandse Staat bereikten eind vorig jaar overeenstemming over de verkoop van het zendbedrijf. Voor alle Nozema-aandelen wordt 75 miljoen euro neergeteld. Inmiddels hebben ook de ondernemingsraden van KPN en Nozema ingestemd met de voorgenomen overname.

De enige kritiek komt nu nog van het Satelliet Platform, Tiscali, Wanadoo, Versatel, Broadcast Partners en de brancheorganisatie voor kabelbedrijven Vecai. Zij stuurden begin december een gezamenlijke brief naar de ministers Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) met het verzoek om de overname tegen te houden.

Volgens de tegenstanders is de overname slecht voor de BV Nederland, de consument en de markt zelf. Volgens de partijen schept de Staat door de overname toe te staan 'een de facto monopolie voor een al dominante partij'.

KPN reageert 'met voldoening' op het besluit van de NMa. "KPN had al eerder aangegeven het bezit van deze zendmasten niet tot zijn kerntaken te rekenen", aldus KPN. Volgens het telecombedrijf zal de overname de landelijke uitrol van digitale televisie versnellen.