De NMa vindt na onderzoek dat de overname niet leidt tot oneerlijke concurrentie.

Volgens de mededingingsautoriteit leidt de overname vooral tot grotere marktaandelen op het gebied van smalband-internettoegang en 0800/090x-telefoonnummers. Ook het marktaandeel in 'hotspots' zal toenemen.

De NMa zegt dat de versterkte positie op het gebied van smalband-internet niet tot een economische machtspositie zal leiden, omdat het gebruik van inbelverbindingen sterk afneemt. Ook zouden er voldoende andere partijen overblijven die deze diensten kunnen leveren aan isp's.

Dit laatste argument noemt de Nma ook op het terrein van de 0800/090x-telefoonnummers. Ook zouden partijen die al over een infrastructuur beschikken 'relatief gemakkelijk' tot deze markt toe kunnen treden. Bij de hotspots ten slotte, zou KPN ook voldoende concurrentie hebben van andere aanbieders en van 'andere mogelijkheden voor eindgebruikers om draadloos toegang tot internet te verkrijgen', aldus de NMa. Telecomwaakhond Opta onderschrijft de conclusies waartoe de mededingingsautoriteit is gekomen.

KPN nam Enertel in mei voor tien miljoen euro over van investeringsmaatschappij Greenfield Capital en wachtte sindsdien nog op de goedkeuring van de mededingingsautoriteit. De overname vond plaats nadat bekend werd dat Enertel en Intel een joint venture startten voor het aanbieden van draadloos internet in Nederland. De wireless local loop- of wll-licentie van Enertel die hiervoor nodig was, valt dan ook buiten de overname en blijft eigendom van Greenfield.